Rosalynn Carter a fost diagnosticată cu demență. Fosta primă doamnă a SUA are 95 de ani și este căsătorită cu Jimmy Carter de 76 de ani

Rosalynn Carter a fost diagnosticată cu demență. Fosta primă doamnă a SUA are 95 de ani și este căsătorită cu Jimmy Carter de 76 de ani

Fosta primă doamnă Rosalynn Carter suferă de demență. Anunțul, care a fost făcut public de Centrul Carter, vine în timp ce fostul președinte Jimmy Carter primește îngrijiri medicale la domiciliul lor din Plains, Georgia.

Centrul Carter a precizat într-un comunicat că Rosalynn Carter, în vârstă de 95 de ani, continuă să trăiască fericită acasă cu soţul ei, bucurându-se de primăvara din Plains şi de vizitele celor dragi.

„Doamna Carter a fost cel mai mare avocat din ţară al sănătăţii mintale, o bună parte din viaţa sa, a îmbunătăţit accesul la îngrijiri şi a redus stigmatizarea problemelor legate de sănătatea mintală”, se menţionează în comunicat.

În februarie, Centrul Carter a anunțat că Jimmy Carter, în vârstă de 98 de ani, a început să primească îngrijiri medicale la domiciliu: „După o serie de spitalizări scurte, fostul președinte american Jimmy Carter a decis astăzi să-și petreacă timpul rămas acasă cu familia sa și să primească îngrijiri medicale în loc de intervenții medicale suplimentare”, a mai spus centrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jimmy Carter este cel mai longeviv preşedinte american în viaţă

Familia a anunţat la 18 februarie că fostul preşedinte, care s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancer, a ales să primească îngrijiri paliative la domiciliu şi să-şi aştepte sfârşitul alături de cei dragi.

Evoluţia moştenirii sale este neobişnuită. A părăsit funcţia prezidenţială în 1981 la cote record de nepopularitate, dar ceea ce a realizat ulterior i-a adus inclusiv un Premiu Nobel pentru Pace.

Jimmy şi Rosalynn Carter sunt căsătoriţi de 76 de ani - cea mai lungă perioadă din istoria prezidenţială. Povestea lor de dragoste a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit încercărilor vieţii politice. Iar Rosalynn Carter a extins rolul de primă-doamnă.

Jimmy Carter s-a născut la 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia. Cultivarea arahidelor, discuţiile despre politică şi devotamentul faţă de credinţa baptistă au fost pilonii educaţiei sale. După absolvirea, în 1946, a Academiei Navale din Annapolis, Maryland, Carter s-a căsătorit cu Rosalynn Smith. Ea avea 18 ani, el 21. Soţii Carter au trei fii, John William (Jack), James Earl III (Chip), Donnel Jeffrey (Jeff), şi o fiică, Amy Lynn.

Soţii Carter au sărbătorit anul trecut, în iulie, 76 de ani de căsătorie

Soţii Carter au sărbătorit anul trecut, în iulie, 76 de ani de căsătorie, cea mai lungă din istoria prezidenţială americană. Au marcat această ocazie în oraşul în care s-au cunoscut în urmă cu aproape un secol, Plains. Eleanor Rosalynn Smith şi James Earl Carter Jr. se cunoşteau practic de la naştere. Povestea lor de dragoste s-a născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit deceniilor de încercări.

Născut în 1924 în „sudul profund” al ţării, cunoscut pentru conservatorismul său, Jimmy Carter a devenit un campion al egalităţii de gen. El a numit un număr record de femei în magistratura federală, inclusiv pe Ruth Bader Ginsburg, judecătoarea eminentă care a ajuns să facă parte din Curtea Supremă.

Rosalynn, născută în 1927, a fost la început o casnică şi a renunţat la ideea de facultate după ce s-a căsătorit, dar a preluat treptat un rol de lider în afacerile familiei şi în politică. În anii 1960 şi 1970, când multe femei cereau egalitate, ea a devenit o voce de pionierat în Congresul statului şi apoi la Casa Albă.

Rosalynn Carter a fost cea care a extins rolul primei-doamne

Cu sprijinul soţului ei şi peste obiecţiile altora, Rosalynn Carter a extins rolul primei-doamne. Ea a participat la reuniunile Cabinetului, a lucrat pentru domeniul sănătăţii mintale şi la alte priorităţi politice şi a creat în mod oficial Biroul Primei Doamne, în Aripa de Est, cu propriul şef de personal.

Cuplul, a căror căsnicie i-a dus de-a lungul anilor de la un câmp de arahide din Georgia până la istoricul acord de pace dintre Egipt şi Israel la Camp David, a fost inseparabil de când a părăsit Casa Albă.

„Nu mă simt confortabil când nu suntem împreună”, mărturisea fostul preşedinte. Chiar dacă trecuseră bine de 90 de ani, încă se ţineau de mână ca doi îndrăgostiţi.

Cum s-au cunoscut soţii Carter

Jimmy pusese prima dată ochii pe Rosalynn când el avea 3 ani, iar ea avea o zi. Familia ei locuia alături, iar mama lui Jimmy, Lillian, era asistentă medicală şi şi-a ajutat vecina să aibă grijă de bebeluş. „S-a uitat prin gratiile pătuţului şi m-a văzut”, a povestit glumind fosta primă-doamnă.

Apoi, când erau adolescenţi, spune Rosalynn, ea s-a îndrăgostit de aspirantul monden de la Academia Navală şi a complotat cu sora viitorului preşedinte pentru a-i atrage atenţia. Aşa că în acea seară, când avea 17 ani, s-a urcat cu nerăbdare în maşină cu el. Au mers la un film - deşi niciunul dintre ei nu-şi mai aminteşte care.

„Pe cer era lună plină, legasem o conversaţie, iar eu eram îndrăgostită... şi pe drumul spre casă, m-a sărutat!” a scris Rosalynn în cartea sa de memorii. Era prima dată când Rosalynn îi permitea unui băiat să o sărute de la prima întâlnire. Jimmy Carter şi-a amintit că acea noapte din 1945 a fost momentul revelaţiei.

De Crăciun a cerut-o în căsătorie. Ea a spus nu

Rosalynn a fost reticentă la început. L-a condus la gară a doua zi după întâlnirea lor, apoi au început să-şi scrie scrisori. Câteva săptămâni mai târziu, în august 1945, Statele Unite au lansat bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, iar Rosalynn a rostit rugăciuni de mulţumire pentru că noul ei iubit nu va trebui să meargă la război.

Când acesta s-a întors de Crăciun, a cerut-o în căsătorie. Ea a spus nu. Părinţii săi au adus-o în vizită la Annapolis, iar el a cerut-o din nou în căsătorie. De data aceasta, ea a spus da. În iulie 1946, la o lună după ce Jimmy a absolvit Academia Navală, s-au căsătorit în biserica metodistă de unde el o invitase prima dată în oraş. Ea avea 18 ani. El avea 21 de ani.

Soţii Carter şi-au început viaţa împreună la baza navală din Norfolk, urmată de stagii în Honolulu şi San Diego. Rosalynn era deseori singură, crescând copiii, în timp ce soţul ei lucra pe o navă de luptă şi apoi pe submarine. Cei trei fii ai lor - Jack, James III (Chip) şi Donnel (Jeff) - s-au născut în timpul anilor în care Jimmy a activat în marină. Fiica lor Amy s-a născut 15 ani mai târziu.

Jimmy Carter a decis să părăsească Marina şi să-şi aducă familia acasă

În 1953, Jimmy s-a întors la Plains pentru a fi alături de tatăl său, care era pe moarte. Călătoria i-a reamintit cât de mult îi plăcea viaţa în oraşul său natal. A decis să părăsească Marina şi să-şi aducă familia acasă. În Plains, s-au mutat într-o locuinţă subvenţionată de stat, care era tot ce îşi puteau permite. Conducea depozitul de arahide al tatălui său şi a descoperit că nu putea face singur toată munca, de la registrele de birou până la vizitele la fermieri. Aşa că Rosalynn a început să se ocupe de birou. A făcut un curs de contabilitate prin corespondenţă.

„Ne-am dat seama cu mult timp în urmă că trebuie să împărţim totul. Ne-am oferit mai mult spaţiu, fiecare făcea ce dorea, dar apoi am căutat lucruri pe care să le putem face împreună”, a povestit fostul preşedinte.

El juca tenis, aşa că şi ea a luat lecţii. Când ea avea 59 de ani, iar el 62, au încercat să facă schi alpin. Au mers împreună la pescuit, din Montana până în Mongolia. Au observat 1.300 de tipuri de păsări în numeroasele lor excursii de observare a păsărilor.

Mai târziu în viaţă, ocazional el petrecea câteva zile peste hotare, fără ea, pentru Centrul Carter. Dar nu au lăsat ca acest lucru să stea în calea rutinei lor nocturne de a citi Biblia împreună înainte de culcare - adesea în spaniolă. Îşi citeau unul altuia la telefon. Sau, dacă diferenţa de fus orar îngreuna prea mult lucrurile, citeau singuri, fiecare ştiind că celălalt citeşte exact acelaşi verset, scrie nps.gov.