Fost șef de stat, în stare critică. Se află în greva foamei de mai multe săptămâni

Fost șef de stat, în stare critică. Se află în greva foamei de mai multe săptămâniSursa: Arhiva EVZ

FRANCE 24. Medicii fostului preşedinte georgian Mihail Saakașvili, care se află într-un spital penitenciar după ce a început o grevă a foamei pentru a protesta contra încarcerării sale, cer transferul lui imediat într-o unitate de terapie intensivă dintr-un spital civil mai bine dotat.

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakașvili, încarcerat de la întoarcerea sa din exil la începutul lui octombrie şi în greva foamei de mai multe saptămâni, este într-o stare critică şi nu primeşte îngrijirile adecvate, au afirmat unii medici miercuri, 17 noiembrie.

"Starea de sănătate actuală a pacientului este considerată critică", a arătat într-un comunicat grupul de medici constituit de apărătorul de drepturi georgian, adăugând că spitalul penitenciar unde este tratat fostul preşedinte nu poate răspunde nevoilor sale medicale.

Medicii au cerut transferul imediat al lui Mihail Saakașvili într-o unitate de terapie intensivă dintr-un spital civil mai bine dotat.

Săptămâna trecută, Mihail Saakașvili, care refuză să se alimenteze de 48 de zile pentru a protesta contra încarcerării sale pe 1 octombrie, la scurt timp după întoarcerea din exilul în Ucraina, a fost transferat într-un spital penitenciar din cauza deteriorării sării sale de sănătate, dar în ciuda avertismentelor medicilor care au apreciat că viaţa sa este în pericol, guvernul georgian a refuzat până în prezent transferul lui de la spitalul închisoare unde se găseşte într-o instituţie civilă.

El spune că se teme pentru viaţa sa

Marţi, ministrul gerogian al justiţiei, Rati Bregadze, a afirmat că instituţia unde se află acum Mihail Saakașvili "are toate echipamentele necesare pentru a controla starea de sănătate a deţinutului". "În niciun moment, Saakașvili nu a fost privat de asistenţa medicală de care are nevoie", a declarat el.

Fostul lider, în vârstă de 53 de ani, declarase că a fost maltratat de gardieni în închisoare şi a afirmat că se teme pentru viaţa sa. Organizaţii de apărare a drepturilor omului au condamnat tratamentul sever rezervat lui Mihail Saakașvili, estimând că este vorba de o răzbunare cu caracter politic.

Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei au făcut de asemenea o grevă a foamei, cerând îngrijiri medicale adecvate pentru Mihail Saakașvili, o cerere formulată şi de Statele Unite şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Criză politică

Pe 11 noiembrie, Mihail Saakașvili a anunţat că acceptă să pună capăt grevei foamei dacă este transferat într-o "clinică high-tech" civilă. Pe 9 noiembrie, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilissi pentru a cere eliberarea fostului şef al statului şi organizarea de alegeri anticipate.

Arestarea lui Mihail Saakașvili a exacerbat o criză politică ce a urmat alegerilor legislative din 2020, câştigate la limită de partidul Visul Georgian, actualmente la putere, şi pe care opoziţia le-a considerat frauduloase.

Preşedinte pro-occidental din 2004 până în 2013 şi acum considerat şeful opoziţiei, Mihail Saakașvili s-a întors pe 1 octombrie în Georgia după un exil de opt ani. Arestat imediat, el a fost încarcerat aplicându-i-se o pedeapsă pentru "abuz de putere", pe care el o consideră pur politică. Prim-ministrul Irakli Garibașvili a provocat un scandal declarând că Mihail Saakașvili "are dreptul să se sinucidă" şi că guvernul a fost obligat să-l aresteze pentru că el a refuzat să renunţe la politică.