Fost primar al Mediașului, cetățean de onoare, urmărit de DNA pentru furt din bugetul orașului

Fost primar al Mediașului, cetățean de onoare, urmărit de DNA pentru furt din bugetul orașului

Membru marcant al organizației locale PSD, fostul primar Teodor Plopeanu este urmărit de DNA pentru faptul că, recent, și-a transferat în contul său și al apropiaților aproape 700.000 de lei din bugetul orașului. Plopeanu a fost declarat cetățean de onoare al municipiului în 2012.

Alături de Teodor Plopeanu (foto dreapta), consilier local în prezent, mai este urmărit în același dosar și Ilie Lața (foto stânga), tot consilier local din partea PSD, precum și Ioan Șerban, președinte și acționar majoritar al Asociației Goscom. În jurul acestei asociații cei de la DNA au construit un caz în care limitele tupeului sunt mult întinse de cei urmăriți. Asociația Goscom este asociația salariaților SC Gospodăria Comunală SA, societatea de construcții controlată de Consiliul Local Mediaș.

O societate cu greutăți publice

Pentru a ”scoate” bani publici înspre folosul propriu, cei trei urmăriți penal au început să lucreze încă de acum doi ani, susțin procurorii. ”În perioada 2012-2013 , reprezentanții S.C. Gospodăria Comunală S.A. au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaș despre situația economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-și plăti furnizorii, angajații și datoriile față de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanții societății au atras atenția că această situație este cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaș care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă acționar majoritar la S.C. Gospodăria Comunala S.A. era Consiliul Local Mediaș și Asociația GOSCOM, care deținea 19,22% acțiuni”, descriu contextul cei de la DNA Alba Iulia.

Ne puteți urmări și pe Google News

O achiziție fără rost, dar cu bani mulți

Ceea ce a urmat este demn de filmele cu mafioți, după arată comunicatul celor de la DNA: Teodor Plopeanu (și el consilier local), alături de Ilie Lața și alți 16 consilieri au adoptat, în noiembrie anul trecut, o hotărâre prin care Consiliul Local Mediaș să achiziționeze acțiunile deținute de Goscom (19,22%) la SC Gospodăria Comunală SA. Suma nu este una deloc neglijabilă și greu de explicat având în vedere că societatea era una cu mari probleme financiare: 696.034 de lei. După cum arată și procurorii DNA, achiziția a fost făcută ”în pofida faptului că deja Consiliul deținea o majoritate confortabilă în acționariatul societății, iar cumpărarea acțiunilor nu aducea niciun beneficiu”. Un singur consilier local s-a opus acestei hotărâri. Acesta a arătat că ”și dacă s-ar deține pachetul total de acțiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitație, ținându-se seama de concurență”. Procesul verbal al ședinței din noiembrie anul trecut nu este publicat de administrația orașului Mediaș. Iar potrivit informațiilor publice, cel care a întocmit raportul în baza căruia acțiunile Goscom au fost evaluate la peste 150.000 de euro este expertul Horia Cercel.

Cadou de Anul Nou. Cum s-au împărțit banii prin transferuri bancare

Asociația Goscom este, juridic vorbind, asociația salariaților societății Gospodărie Comunală SA. În realitate, în spatele acestei asociații stau și consilierii locali Teodor Plopeanu și Ilie Lața, fapt ascuns de cei doi, susțin procurorii DNA. ”Reprezentanții Asociației Goscom au ascuns adevărata componență a acționariatului, având în vedere că nici măcar președintele Consiliului de Administrație al societății nu cunoștea adevărata structură. Din probatoriu a mai reieșit că cei direct interesați de realizarea procesului de cesiune și intrarea banilor în contul Asociației GOSCOM erau consilierii Lața Ilie și Plopeanu Teodor”, se arată în comunicatul DNA. Prin urmare, după ședința din noiembrie, plata celor aproape 600.000 de lei a fost realizată a treia zi după Crăciun, pe 27 decembrie 2013. Trei zile mai târziu, președintele Asociației, Ioan Șerban, a transferat toți banii din conturile Goscom în contul său de economii. Apoi, pe 10 ianuarie 2014, a început să împartă banii, prin transfer bancar: 104.000 de lei au fost virați în contul lui Ilie Lața sub explicația ”suma datorată”, iar alți 52.000 de lei au ajuns în conturile lui Plopeanu sub explicația ”restituire obligații”. În aceeași zi de 10 ianuarie, Ioan Șerban a alimentat și ”conturile asociaților GOSCOM care sunt evidențiați nominal în Registrul acționarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acțiunilor deținute de aceștia”.

Mai sunt și alți urmăriți penal

Atât Ilie Lața, cât și Teodor Plopeanu și Ioan Șerban sunt sub control judiciar, informează acum DNA. În această situație, sunt obligați, printre altele, și să nu părăsească orașul decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, dar nici să ia legătura cu ceilalți urmăriți penal în acest dosar. ”În cauză se efectuează urmărirea penală și față de alte persoane, funcționari publici – consilieri locali, pe motiv că, alături de Plopeanu Teodor și Lața Ilie, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin exprimarea unui vot favorabil, au participat la luarea unei decizii (în speță transformarea Consiliului Local Mediaș în acționar unic al SC GOSPODARIE COMUNALA SA Mediaș prin cumpărarea pachetului de 19,22% acțiuni deținut in aceasta societate de către Asociația GOSCOM contra sumei de 696.034 lei), prin care au obținut, cu complicitatea președintelui Asociației GOSCOM, foloase patrimoniale”, mai informează DNA. Potrivit comunicatului lor, în această cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații - Sibiu și al lucrătorilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale. ”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai arată DNA.