Evenimentul Zilei > Actualitate > Fost colonel SRI, condamnat pentru negarea Holocaustului
Fost colonel SRI, condamnat pentru negarea Holocaustului

Fost colonel SRI, condamnat pentru negarea Holocaustului

Fost colonel SRI, condamnat pentru negarea Holocaustului. Este vorba de Vasile Zărnescu, care a fost condamnat pentru cele scrise într-un articol și o carte.

Fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informaţii, Vasile Zărnescu, a fost condamnat, joi, de Judecătoria Sectorului 3, la un an şi o lună de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Fostul ofițer SRI a fost acuzat deinfracţiunea de negare a Holocaustului.

Fost colonel SRI, condamnat pentru ce a scris

Potrivit minutei deciziei, citată de Agerpres, Vasile Zărnescu a fost condamnat la 6 luni pentru fapta din 28 aprilie 2013, respectiv publicarea articolului intitulat „Falsitatea noţiunii de holocaustolog” pe site-ul www.altermedia.info, și la 9 luni închisoare pentru articolul „Înşelătoria secolului XX”din data de 11 februarie 2014 şi la 6 luni închisoare pentru cartea „Sabin Orcan Suporter”, publicată la editura Tempus Bucureşti, expusă spre vânzare la librăria Eminescu din Bucureşti în data de 24 noiembrie 2017.

„În temeiul art. 38 al. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Cod. pen. contopeşte pedepsele aplicate, astfel că stabileşte în sarcina inculpatului Vasile Zărnescu pedeapsa cea mai grea, de 9 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 închisoare, reprezentând 1/3 din cumulul celorlalte pedepse stabilite, în final inculpatul având de executat pedeapsa de 1 an şi o lună închisoare”, se arată în minută.

Pedeapsa

Aplicarea pedepsei închisorii a fost amânată de instanţă, cu un termen de supraveghere de 2 ani. Acesta se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Zărnescu urmează să respecte o serie de măsuri de supraveghere.

Instanţa i-a atras atenţia că, în cazul nerespectării măsurilor şi obligaţiilor impuse şi al săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, se poate dispune revocarea amânării aplicării pedepsei.

Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit articolului 6 din OUG 31/2002: „(1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.