Forumului Germanilor i se retrocedează prima clădire-monument

Forumului Germanilor i se retrocedează prima clădire-monument

Acum zece ani, comunității religioase a sașilor i-a fost retrocedat Muzeul Național Brukenthal. Astăzi, organizației politice a germanilor i se redă un imobil din centrul Sibiului în care funcționează două muzee și birourile celui de-al treilea

În chiar centrul Sibiului, în clădirea cu subsol, parter, etaj înalt și mansardă situat în Piața Mică la nr. 11, funcționează muzeele „Franz Binder”, „Emil Sigerius” și birourile Complexului Național Muzeal Astra, instituția care gestionează cel mai mare muzeu în aer liber al civilizației tradiționale românești. Această clădire va intra în zilele următoare în proprietatea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), filiala Sibiu. Actualul președinte al țării, Klaus Iohannis, este membru al FDGR, pe care l-a condus timp de 11 ani.

Retrocedare delicată

Clădire monument istoric, imobilul din centrul Sibiului va fi predat FDGR în urma ședinței de joi a Consiliului Județean Sibiu, proprietarul de moment.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbarea vine ca urmarea sentinței date în iunie 2015 de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care a respins definitiv și irevocabil demersurile autorităților împotriva deciziei de retrocedare către FDGR a imobilului respectiv.

„E politizată discuția. Nu știu dacă miza acestor proprietăți a fost atât de mare încât, acum, FDGR să se asocieze și să se considere continuatoarea Grupului etnic german”, susține prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Acum patru ani, FDGR a convins Comisia specială de retrocedare a unor bunuri care au aparținut minorităților naționale că este proprietarul de drept al clădirii, deoarece Forumul este ”succesorul de drepturi al Grupului etnic german din Transilvania”.

Înființat în 1940, Grupul respectiv a deținut și clădirea din centrul Sibiului, dar a fost scos în afara legii de către Regele Mihai I, iar toate bunurile au fost trecute în proprietatea Statului Român pe motiv de colaborare cu Germania hitleristă. „Hitler a acordat o atenție specială pentru toate grupurile și organizațiile politice germane din Europa centrală. Și cele din Cehia și Ungaria și, într-adevăr, și Grupul etnic german din Transilvania au urmat, într-un fel, politica germană. Nu înseamnă că s-a identificat întru totul cu politica lui Hitler, dar a devenit asociat al Germaniei”, ne-a declarat Cornel Sigmirean, profesor de istorie în cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș.

„Nu se va schimba nimic”

Actualul președinte al FDGR, Paul Porr, spune că schimbarea proprietarului clădirii nu va afecta muzeele de aici. „Nu se va schimba nimic, nici pentru cetățeanul din Sibiu sau turistul de afară, așa cum nu s-a schimbat nici în cazul Muzeului Brukenthal, retrocedat Bisericii. Adică va rămâne muzeu, cu același preț de intrare, probabil că va rămâne același director. Acum se procedează la o simplă formalitate, în sensul că se aplică o sentință judecătorească”, arată Paul Porr. El spune că, dacă se va negocia vreo chirie, aceasta va fi una simbolică, „de genul a 50 de lei pe lună”. Actualul manager al CNM „Astra”, Ciprian Ștefan, spune că totuși unele modificări vor urma. „Am discutat deja cu reprezentanții FDGR de a reorganiza această clădire pentru funcționarea muzeelor Franz Binder și Emil Sigerius. Deci un nou muzeu modern, în centrul Sibiului. Din punct de vedere legal nu știu exact cum vor sta lucrurile, dar nu cred că se pune problema vreunei chirii, deoarece ar fi conflict de interese, având în vedere că FDGR este reprezentat în Consiliul Județean Sibiu”, declară Ștefan.