Forțele Navale române își măresc flota. Vor să cumpere submarine, nave de vânătoare și vehicule amfibii de asalt

Forțele Navale române își măresc flota. Vor să cumpere submarine, nave de vânătoare și vehicule amfibii de asalt Sursa foto: 131356675 © Razihusin | Dreamstime.com

Anul 2023 vine cu planuri mărețe pentru Forțele Navale române. Se intenționează achiziția de submarine, nave de vânătoare, vehicule amfibii de asalt și elicoptere. În prezent, în flota lor se află un singur submarin, care nu a mai ieșit în larg de peste 20 de ani.

Forțele Navele române au emis un comunicat prin care își anunță intenția de a mări flota. În 2023 vor să achiziționeze mai multe submarine. Programul de achiziție include și nave de vânătoare, elicoptere și vehicule amfibii de luptă.

„Alături de Programul SIML (Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă), pe termen scurt, Forțele Navale Române acordă o importanță deosebită inițierii programului «Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice» și achiziționării de nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață. Până la finalizarea acestor programe, continuăm programele de reparații capitale și de modernizare ale platformelor navale aflate în serviciu, pentru a ne îndeplini obiectivele”, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale.

România vrea să mărească flota Forțelor Navale

Ministrul Apărării a anunțat încă din 2018 intenția de a cumpăra submarine. Cu toate acestea, în prezent, România are un singur submarin, „Delfinul”, care nu a mai ieșit în larg de mai bine de 20 de ani. Acesta a intrat în posesia Armatei Române în 1985, are o lungime de aproximativ 70 de metri și o lățime de șase. În submarin nu au mai fost investiți bani din 1995.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de investiții din 2023 al Forțelor Navale române este împărțit în trei direcții:

  • dezvoltarea programelor de reparații, modernizare și înzestrare;
  • executarea, în condiții de siguranță, a misiunilor și sarcinilor primite;
  • îmbunătățirea condițiilor de învățământ, instruire și trai ale personalului militar și civil.

„Situația complexă de securitate din regiunea Mării Negre și angajamentele țării noastre față de partenerii din UE și NATO impun adaptarea corespunzătoare a politicii navale naționale”, se mai arată în comunicat.

Luni, viceamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a prezentat bilanțul pentru anul 2022 și obiectivele pentru 2023. Oficialul a susținut că principala cauză a neîndeplinirii țintelor de capabilități asumate de țara noastră față de NATO este neînceperea derulării Programului major de achiziție corvete multifuncționale.

„În anul 2022, efortul structurilor Forțelor Navale Române a fost concentrat pe executarea Serviciului de luptă permanent, supravegherea spațiului maritim și fluvial din zona noastră de responsabilitate, precum și pe operația de luptă contra minelor marine, pe care am declanșat-o după începerea războiului din Ucraina”, a spus viceamiralul Mihai Panait la începutul expunerii sale.