Evenimentul Zilei > International > Forțele de securitate au oprit cu forța un protest organizat de biserică. Cinci persoane au fost ucise
Forțele de securitate au oprit cu forța un protest organizat de biserică. Cinci persoane au fost ucise

Forțele de securitate au oprit cu forța un protest organizat de biserică. Cinci persoane au fost ucise

Congo-Kinshasa: Cel puțin cinci persoane au fost ucise când forțele de securitate congoleze au atacat cu gaze lacrimogene, dar și cu arme de război pentru a dispersa un protest împotriva președintelui Joseph Kabila, organizat duminică de biserica catolică, conform unei organizații locale pentru respectarea drepturilor omului.

Conform aceleiași surse, alte 17 persoane au fost rănite.
Populația este din ce în ce mai furioasă pe Kabila, după ce acesta a refuzat să demisioneze la sfârșitul mandatului său, în decembrie 2016. Această decizie a declanșat proteste stradale în care zeci de persoane au fost ucise în capitala Kinshasa, încurajând, de asemenea, mai multe grupări rebele să se înarmeze.
Situația a generat temeri în Republica Democratică Congo, o țară mare și bogată în minerale, oamenii având bine întipărite în memorie războaiele din anii 1990, în care au murit milioane de cetățeni, mai ales din cauza foametei și a bolilor.
Georges Kapiamba, președintele Asociației Congoleze pentru Accesul la Justiție (ACAJ), a declarat inițial că acțiunea represivă s-a soldat cu trei morți și 17 răniți grav. Un purtător de cuvânt al poliției nu a răspuns imediat în urma solicitării de a face comentarii.
Violențele sunt similare evenimentelor din ajunul anului nou, când forțele congoleze au ucis cel puțin șapte persoane în capitală, în timpul unui protest al activiștilor catolici.
Conform acordului dintre biserica catolică și oponenții lui Kabila, președintele urma să demisioneze la sfârșitul anului trecut, alegerile trebuind să aibă loc la începutul acestui an. Cu toate acestea, domnia sa nu a recunoscut acordul, iar scrutinul a fost amânat de mai multe ori – în prezent, este programat la sfârșitul anului 2018, dar nu s-a stabilit o dată clară.
Biserica romano-catolică a devenit, de atunci, catalizatorul opoziției față de eforturile lui Kabila de a rămâne la putere fără mandat, mai ales că opoziția politică continuă să fie slabă și dezbinată.(Human Rights Watch)