Forţa de muncă, tot mai costisitoare

Forţa de muncă, tot mai costisitoare

Costurile cu salariaţii i-au făcut pe angajatori să cheltuiască, în ultimul an, cu 20% mai mult pentru a-şi menţine personalul.

Salariaţii din sănătate, învăţământ şi energie le-au provocat cele mai mari creşteri de costuri angajatorilor, în decurs de un an, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele INS arată faptul că, în al doiea trimestru, indicele trimestrial al costului orar cu forţa de muncă, după numărul zilelor lucrătoare, a crescut, în medie, cu 21,84% faţă de trimestrul II din 2007. Faţă de primul trimestru, costurile cu angajaţii s-au majorat cu puţin peste 9%.

Comparativ cu anul trecut, cele mai mari creşteri le-au suportat angajatorii din sănătate, unde cheltuielile au explodat cu 46,26%. La polul opus se situează intermedierile financiare, unde salariile au rămas relativ stabile, costurile crescând cu aproape 7%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faţă de primul trimestru al anului, cel mai mult au crescut costurile cu angajaţ ii din industria extractivă (32,68%), energie electrică şi termică, gaze şi apă (25,50%), precum şi cu cei din transport, depozitare şi comunicaţii (16,77%).   Salariile cresc, iar angajaţii pleacă

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că majorarea costurilor cu forţa de muncă reflectă creşterea salariilor. „Creşterea economică a României s-a realizat cu ajutorul forţei de muncă. Firmele din diferite domenii care preiau comenzi au mărit salariile, pentru a atrage şi a reţine angajaţ i calificaţi care să le realizeze“, spune reprezentantul oamenilor de afaceri.   Creşterea salariilor este însoţită şi susţinută, totodată, de o scădere a numărului de angajaţi. Din al doilea trimestru din 2007 până în al doilea trimestru din acest an, numărul de salariaţ i a scăzut cu circa 56.000 de persoane, reprezentând 3,5% din efectivul mediu de salariaţi, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).   Estimările instituţiei, bazate pe răspunsurile companiilor, arată că, în al treilea trimestru, numărul de salariaţi va ajunge la 1,5 milioane, în scădere cu 3,6% faţă de 2007. Cea mai mare „hemoragie“ de personal o vor simţi firmele din pielărie şi încălţăminte, îmbrăcăminte şi extracţia şi prepararea minereurilor metalifere.