Evenimentul Zilei > Social > FORMULARUL UNIC de plată a contribuțiilor către ANAF a fost ADOPTAT! Care este DATA LIMITĂ pentru depunere
FORMULARUL UNIC de plată a contribuțiilor către ANAF a fost ADOPTAT! Care este DATA LIMITĂ pentru depunere

FORMULARUL UNIC de plată a contribuțiilor către ANAF a fost ADOPTAT! Care este DATA LIMITĂ pentru depunere

Controversatul formular unic a fost, oficial, adoptat! Mai exact, Senatul a adoptat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2018, privitoare la introducerea formularului unic. Documentul comasează şapte declaraţii fiscale pe care contribuabilii trebuiau să le depună, anual, la ANAF. Noul formular poate fi depus la ghişee până la 15 iunie, dar și online, ceea ce va aduce deduceri pentru contribuabili.

Proiectul de lege a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Senat. Plata contribuțiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019. Evaluarea pentru încadrearea ca plătitor de CAS și CASS se va face în funcție de venitul estimat pentru anul curent. De asemenea, persoanele fizice vor avea posibilitatea de a-și rectifica declarația până la termenul de plată.

O altă noutate este legată de posibilitatea contributorilor de a depune online declarația unică.

Ce a declarat Teodorovici în legătură cu acest subiect controversat

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a explicat că vor fi acordate reduceri în cazul în care se fac plăți anticipate. "Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declaratie unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile fata de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a afirmat Teodorovici, potrivit stiripesurse.ro.

El a mai precizat că pentru veniturile din drepturile de autor s-a optat pentru stopajul la sursă: "În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă și scutirea celor care sunt și salariați a obligațiilor de plată pentru CAS și CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală și este de bun augur celor care sunt vizați de acest nou mecanism."

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: