Formidabilul! Sir Francis Chichester, cu cancer, în jurul lumii, cu un velier de 12 metri

Formidabilul! Sir Francis Chichester, cu cancer, în jurul lumii, cu un velier de 12 metri

Sir Francis Chichester a fost primul navigator care a navigat de unul singur, în jurul lumii, cu o singură esaclă, la Sydney, în Australia

Extraordinar este că avea 65 de ani, era bolnav de cancer la plămâni și a terminat circumnavigația în numai nouă luni și o zi. Recordul său a rămas neegalat până astăzi. Regina Angliei, Elisabeta a II-a, l-a înnobilat cavaler cu sabia cu care a fost înălțat în același grad, de către regina Elisabeta I, și corsarul Francis Drake – tizul său, primul comandant care a încheiat, cu echipajul său, o circumnavigație, în anul 1580.

Magellan, navigatorul portughez care este creditat cu prima circumnavigație, nu a încheiat voiajul, de fapt, el fiind omorât de canibalii din Filpine, la jumătatea drumului, în 1521. Secundul său, cel care l-a urmat la comandă, Juan Sebastian El Cano, a fost cel care a finalizat periplul în care plecaseră,cinci corăbii și 234 de marinari și din care s-a întors, după un an, doar una cu doar 18 marinari. Istoria este, de cele mai multe ori nedreaptă.

Iar primul navigator care a navigat singur în jurul lumii a fost Joshua Slocum care și-a finalizat periplul, după trei ani și numeroase opriri în anul 1898. Dar performanța lui Chichester de neegalat.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost pilot și a zburat singur din Anglia până în Noua Zeelandă

Născut în Anglia, în 1901, Francis Chichester a avut parte de o educație puritană britanică, specifică începutului de secol XX. La vârsta de 18 ani a emigrat în Noua Zeelandă unde a făcut, repede, o avere considerabilă. Crahul din 1929 l-a doborât și s-a întors, sărac, în țara natală. În Marea Britanie a făcut cursuri de aviație și a devenit pilot. Dar nu unul orișicare. A zburat, solitar, din Anglia până în Noua Zeelandă, sperând să doboare recordul, existent pe atunci, de 33 de zile.

A terminat abia în 41 de zile, din cauza unor probleme tehnice, dar performanța sa rămâne una antologică. Mai ales că a zburat stabilindu-și singur poziția și cursul, într-o manieră proprie. Își botezase avionul, marca De Havilan, Gipsy Moth. În al II-lea Război Mondial nu i s-a dat voie să zboare pe un avion de vânătoare. Era considerat prea în vârstă și cu probleme de vedere. A scris, însă, un manual pentru piloții de vânătoare, de pe urma cărora aceștia au învățat să zboare de unii singuri în Europa și înapoi, fără navigator la bord. Experiența lui și-a spus spus cuvântul.

La 65 de ani, 226 de zile singur, în jurul lumii

În 1958 a fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Chichester și-a ignorat boala. Nemaiputând să zboare, aventurierul acum în vârstă de aproape 60 de ani s-a dedicate yachting-ului. În anul 1960 a terminat primul o cursă de yachturi transantlantică cu cutterul său Gipsy Moth III. Patru ani mai târziu și-a repetat performanța, dar a ieșit pe locul II. Avea 63 de ani! Dar viața sa încă nu începuse.

Pe 27 august 1966, la vârsta de 65 de ani, Francis Chichester pleacă, la bordul yachtului său Gipsy Moth IV, într-un periplu ce avea să se sfârșească după 226 de zile de navigat, pe 28 mai 1967, în același port de unde plecase, Plymouth, în sudul Angliei. Singura escală făcută a fost cea din Sidney, Australia, unde a staționat 48 de zile doar cât a fost necesar să facă mici reparații și pentru aprovizionare.