Fondurile europene pentru angajaţi, pe muchie de cuţit

Fondurile europene pentru angajaţi, pe muchie de cuţit

Auditorii de la Comisia Europeană vor decide luna viitoare dacă deblochează sau nu rambursările către România pentru fondurile structurale destinate dezvoltării resursei umane.

Organizare ineficientă, acti vităţi supraaglomerate sau, dimpotrivă, mult prea lejere şi extrem de mulţi angajaţi. În plus, o rată foarte mare de respingere a cererilor, pe motiv că angajaţii statului nu i-au în drumat corect.

Acestea sunt principalele nereguli găsite de specialiştii Comisiei Europene (CE) la Autoritatea pentru Managementul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) în ceea ce priveşte modalitatea de accesare a fondurilor UE destinate creşterii calităţii resursei umane autohtone. Nereguli pentru care CE a decis să suspende toate plăţile către ţara noastră, în valoare de aproape 8 milioane de euro.

În plus, dacă mai visează la bani europeni, autorităţile au primit şi o misiune: ca până la începutul lunii iunie, când misiunea de audit este aşteptată pentru un nou control, să remedieze deficienţele constatate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rambursări de la stat

Între timp însă, autorităţile dau asigurări că există bani la buget pentru a rambursa cheltuielile făcute de beneficiari.

„În paralel, se lucrează la uşurarea procesului de absorbţie a fondurilor. S-a modificat organizarea internă a instituţiilor, pentru a nu se mai suprapune activităţile, iar cea mai mare responsabilitate pe proiectele beneficiarilor a fost transferată struc turilor secundare, locale, cu suficient personal”, dau asigurări reprezentanţii AMPOSDRU.

Astfel că Autoritatea, încă sub dimensionată, se va putea ocupa doar de controlul şi verificarea activităţilor structurilor secundare, susţine şi şefa instituţiei, Cristina Zevedei.

„Din iunie, beneficiarii ar putea avea şanse mai mari de a obţine rambursările mai repede, după ce procesul a fost blocat din lipsă de personal. Au fost aduşi oameni prin transfer, iar alţi 15 vor fi angajaţi prin concurs, în special pe evaluarea financiară. În curând vom finaliza şi secretariatele tehnice de la nivel local, formate din specialişti care să-i îndrume şi să-i ajute pe beneficiari în rezolvarea problemelor. În paralel, se va înfiinţa un forum de discuţii pe portalul fseromania.ro şi va fi limitată birocraţia. Mai exact, se va reduce numărul documentelor pe care trebuie să le depună beneficiarii”, susţine Zevedei. Asta, în condiţiile în care experţii CE au constatat că una dintre cauzele de respingere a cererilor a fost chiar îndrumarea neclară a oamenilor cu privire la modul de interpretare a formularului.

8 milioane de euro ne-au blocat reprezentanţii Comisiei Europene din cauza neregulilor descoperite la ultimul control efectuat la autoritatea din subordinea Ministerului Muncii

FONDURI STRUCTURALE

Pentru ce ne dă bani Uniunea Europeană

  • Programul european de dezvoltarea resurselor umane vizează în jur de 1.650.000 de persoane, susţin oficialii UE.
  • Proiectele finanţate urmăresc dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu cerinţele angajatorilor, dar şi participarea angajaţilor pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi incluzivă.
  • Astfel, din 2007 şi până în 2013, România ar putea absorbi peste 4,2 miliarde de euro din Fondul Social European, prin acest program, asta dacă patronii, sindicatele, asociaţiile şi instituţiile statului vor veni cu cât mai multe proiecte care să fie acceptate.
  • Până la 9 aprilie 2010, datele AMPOSDRU indicau un număr de aproape 5.600 de proiecte depuse, dintre care mai mult de jumătate au fost respinse. Doar în jur de 1.700 au fost aprobate şi au fost semnate, deocamdată, 619 proiecte, cu o valoare de aproape patru milioane de lei, adică un miliard de euro. Până la aceeaşi dată, au fost făcute plăţi în valoare de aproape un milion de euro către beneficiari.