Fondurile europene, cheltuite dupa model american

Fondurile europene, cheltuite dupa model american

Liderii de la tara, formati de expertii europeni si americani.

Fermieri, intreprinzatori, consultanti, profesori, preoti - toti ar putea lucra cot la cot pentru ca banii de la Uniunea Europeana sa fie cheltuiti cu cap in Romania. O parte dintre ei beneficiaza, chiar zilele acestea, de experienta americana si de cea a vechilor state membre UE, in cadrul unui program de pregatire finantat de Guvernul SUA. Agentia pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Departamentul de Stat pentru Agricultura (USDA) al SUA ii pregatesc la Bucuresti pe liderii de la tara, in domeniul dezvoltarii rurale, le explica acestora utilitatea si modalitatile de accesare a fondurilor structurale europene.

De cand a fost demarat in Romania, adica de aproape 7-8 ani, Programul de Dezvoltare a Liderilor Rurali a presupus o finantare de aproape 4 milioane de dolari, acordata sub forma de asistenta tehnica.

Reteaua

Initial, s-a lucrat mai ales cu firme de consultanta, care aveau sarcina de a identifica oportunitati de afaceri si de a redacta proiecte minimale de planuri de afaceri, adaptate zonei si profilului agriculturii din respectiva arie.

"Am inceput cu doua zone-pilot: Banatul si Oltenia. Ne asteptam ca zona Timisoarei sa genereze un adevarat „boom”, dar am avut o surpriza foarte placuta. Oltenia a venit cu cele mai multe proiecte, fapt care demonstreaza ca oamenii de aici aveau nevoie de o „undita”. Nimeni, pana atunci, nu le-o oferise”, ne-a maturisit Carmen Podani, manager de proiect in cadrul USAID.

Faptul ca, in urma asistentei tehnice acordate firmele de consultanta au realizat proiecte in valoare de 15 milioane de euro ilustreaza clar impactul programului. Practic, cel mai mare castig al programului il reprezinta reteaua de consultanti, care are deja experienta in domeniul elaborarii si gestionarii proiectelor cu finantare europeana destinate dezvoltarii comunitatilor rurale.

Model pentru institutii

Stilul de lucru implementat de americani - prin care in luarea deciziei, la nivelul colectivitatii, liderii de opinie sunt extrem de importanti, este pe cale se fie implementat si in cadrul institutiilor statului.

Astfel, conform unui proiect elaborat de Ministerul Agriculturii, la nivel judetean vor fi infiintate Camerele Agricole. „In cadrul acestora, 20a din decizie va apartine autoritatilor locale, 20a personalitatilor locale - profesori, preoti, medici, specialisti -, iar 60a va reveni reprezentantilor producatorilor agricoli. Acest „board” al camerei va decide ce tip de specialisti angajeaza pentru judetul respectiv - daca vor mai multi zootehnisti sau ingineri agronomi ori silvicultori etc.”, ne-a declarat Sorin Chelmu, secretarul general la Ministerul Agriculturii.

Parteneriate

Moldova vine din urma

„In Banat si Oltenia lucram deja cu 70 de parteneri - fie ca e vorba despre companii de consultanta, fermieri care au afaceri private, angajati ai Ministerului Agriculturii sau sucursale bancare. In Moldova avem 16 parteneri in consultanta si 38 de contacte la nivelul bancilor. Cu Moldova am pornit la doi ani dupa primele doua zone-pilot”, ne-a spus Cosmin Sabau, coordonator tehnic al programului. Pentru fiecare proiect „minimal” realizat, consultantii au primit o suma modica, de 50 de dolari, dar castigul cel mai mare il reprezinta, practic, experienta dobandita in domeniu. Nu mai putin de 400 de tineri absolventi au fost instruiti in cadrul aceluiasi program.

Externalizare

„Part-time” in agricultura

In procesul de reorganizare a Ministerului Agriculturii, pe langa regandirea configuratiei institutiilor dupa functiile pe care le indeplineste fiecare, va avea loc si o externalizare a activitatilor acestora.

Astfel, dupa 15 mai, cand va incepe perioada de varf a activitatilor din cadrul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, cateva sute de studenti din cadrul Academiei de Studii Economice vor lucra „part-time” in cadrul institutiei, la introducerea in bazele de date a deconturilor depuse de fermieri. „Acesta nu e singurul caz. Vor fi externalizate si alte servicii din institutiile noastre”, a precizat Sorin Chelmu.

Ne puteți urmări și pe Google News