Fondul Suveran, alt câmp de luptă între Putere și Opoziție

Fondul Suveran, alt câmp de luptă între Putere și Opoziție

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. (FSDI), care a fost prezentat în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, în data 28 decembrie 2018.

Potrivit actului normativ, acţiunile deţinute de stat la 28 de companii vor participa la capitalul social al Fondului, reprezentând un aport în natură în valoare de 10,112 miliarde de lei. Camera Deputaţilor a adoptat în 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran. Ulterior, Curtea Consituțională a declarat actul normativ neconstituțional.

PNL, prin președintele Ludovic Orban, a declarat că înființarea acestui Fond este „nu ultima, dar printre cele mai periculoase lovituri date economiei românești. „După ce am reușit să îl blocăm un timp prin atacul la Curtea Constituțională, guvernul revine cu un nou proiect. Așa zisul fond suveran este de fapt o megaescrocherie prin care se urmărește punerea sub controlul politic al lui Dragnea a celor mai importante și profitabile companii românești cu capital majoritar de stat”, a declarat, ieri, liderul liberal. Acesta a precizat că PNL va uza de toate armele din dotare pentru a împiedica inițiativa. „Constituirea acestui fond nu reprezintă altceva decât o pușculiță de partid a PSD si ALDE, alimentată din banii noștri, ai cetățenilor români”, a explicat Orban.

Și fostul premier Victor Ponta a reacționat și a spus că „Fondul Suveran al lui Dragnea este fondul jafului naţional”. „Acest fond are drept să vândă acţiuni şi active fără să respecte legea privatizării, adică direct. Toate aceste companii au fost evaluate la 10 miliarde de lei, adică 2 miliarde de euro. Numai Hidroelectrica singură face 5 miliarde”, a explicat Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a mai încercat înființarea acestui fond în guvernele anterioare, dar premierii Grindeanu şi Tudose au refuzat să adoptate actele care să ducă la înfiinţarea lui.