Conducerea instituţiei a decis să dea în judecată Ministerul Finanţelor pentru a recupera peste 2,5% din Nuclearelectrica.
Fondul Proprietatea îl dă în judecată pe acţionarul său majoritar, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), pentru a obţine aproape 3% din capitalul social al Nuclearelectrica. Potrivit legii, deţinerea Fondului la această companie trebuie să fie de 20%.
Ponderea Fondului Proprietatea în acţionariatul Nuclearelectrica a scăzut însă, în urma majorării de capital, la 17,36%, diferenţa de recuperat fiind estimată la cel puţin 70 de milioane de lei. „Nu este un război cu Ministerul Finanţelor. Soluţia instanţei de judecată va duce la un rezultat corect şi de netăgăduit. În prezent, s-a finalizat etapa concilierii şi urmează procedura litigioasă“, a declarat Dana Lulache, directorul general al Fondului. Mai mulţi bani şi de la BCR
Disputele Fondului Proprietatea, instrumentul de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi în timpul regimului comunist, cu propriul său inventator - statul român - nu se termină aici. Un alt măr al discordiei este suma de bani pe care Fondul trebuie să o primească în urma privatizării BCR. Fondul Proprietatea a primit până acum din partea statului 88 de milioane de euro, echivalentul a 4% din suma încasată din privatizarea băncii.
Însă oficialii de la Proprietatea susţin că statul mai trebuie să transfere 155 de milioane de euro, pentru a ajunge la echivalentul a 4% din valoarea BCR. Pentru clarificarea situaţiei, Ministerul Finanţelor a prezentat în şedinţa de guvern un memorandum, în urma căruia vor fi modificate normele de interpretare a legii care defineşte deţinerea Fondului Proprietatea la BCR. Directorul general al Fondului a mai anunţat că instituţia pe care o conduce va participa la majorarea de capital operată la trei filiale ale companiei Electrica, cu o sumă totală de 10 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri proprii.
TERMENE Criza financiară amână listarea FP
Listarea Fondului Proprietatea la Bursă ar putea fi amânată din nou. Conducerea societăţii se gândeşte serios să împingă termenul la care Fondul va ieşi pe BVB mai departe chiar decât jumătatea anului 2009, din cauza turbulenţelor de pe piaţa financiară internaţională care trag în jos acţiunile listate pe burse. „Dacă piaţa va continua să nu fie favorabilă listării, vom recomanda decalarea termenului“, a declarat Dana Lulache. De la înfiinţare, în 2005, şi până în prezent, listarea pe Bursă a fost programată şi amânată de trei ori.