Editura Evenimentul si Capital

Fondul de investiţii în energie kazah-român va atrage 1 miliard de euro. Petromidia, noua centrală de producere combinată de energie electrică şi termică a României

Autor: | | 0 Comentarii | 859 Vizualizari

Primul pas privind punerea în aplicare a memorandului semnat în 2013 de guvernul Ponta şi KMG International a fost făcut.

Investiţii de un miliard de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic din România vor fi atrase în următorii 7 ani - iată prima şi cea importantă miză a Fondului de investiţii kazah-român, care a fost înfiinţat săptămâna trecută, în urma semnării contractului de asociere de către KMG International (KMGI) şi de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), deţinută de Ministerului Energiei.

Pe lângă acest aspect, Fondul de Investiţii vizează în mod direct consolidarea securităţii energetice, diversificarea surselor de petrol, dar şi consolidarea unui climat românesc favorabil pentru plasările de capital.

KMG International este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, stat în care există una dintre cele mai mari rezerve de ţiţei şi care, astfel, se află în top 10 producători din lume.

Cum a apărut Fondul de investiţii kazah-român

Pentru o înţelegere clară a contextului în care Fondul de investiţii kazah-român a fost constituit trebuie făcut un salt în timp, dat fiind faptul că acesta nu reprezintă altceva decât una dintre prevederile Memorandului de Înţelegere dintre guvernul Ponta şi KMG International (fostul Rompetrol Grup).

Întelegerea a fost aprobată în februarie 2014 şi cuprindea două direcţii majore: crearea unui fond de investiţii comun şi răscumpărarea unui pachet de 26,7% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare.

Astfel, la data semnării Memorandului de Înţelegere, 15.02.2013, KMG International şi Rompetrol Rafinare nu aveau nicio datorie istorică faţă de Statul Român.

Pretinsele „datorii istorice” către bugetul de stat ale rafinăriei Petromidia (accize, tva, penalităţi etc), acumulate de aceasta înainte de privatizarea companiei din 2000, au fost convertite în 2003 într-o emisiune de obligaţiuni, care au generat anual dobânzi către bugetul de stat (peste 250 milioane USD în perioada 2003 – 2010).

Tot în 2010, compania a plătit circa 70 milioane USD pentru o răscumpărare parţială a obligaţiunilor, iar diferenţa a fost convertită în acţiuni în favoarea statului român, conform prevederilor legale aprobate anterior de Guvernul, Parlamentul şi Preşedintele României.

Astfel, statul român a redevenit acţionar al Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi a diviziei de petrochimie de pe platforma Midia) cu o participaţie de 44,7%.

Din 2003 şi până în prezent, compania alături de acţionarul său - Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International)- au investit peste 2 miliarde USD în modernizarea şi creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, pentru alinierea la standardele de calitate şi mediu, dar şi pentru a reporni divizia de petrochimie.

Ce beneficii aduce Fondul de investiţii kazah-român

În acest context, contribuţia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuţia statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. Prin urmare, structura acţionariatului fondului de investiţii ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI - 80% şi statul român - 20%. Printre cele mai însemnate scopuri ale fonduri de investiţii se numără:

● Dezvoltarea sectorului energetic din România

● Consolidarea securităţii energetice a ţării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol

● Consolidarea unui climat investiţional favorabil pentru România

Pentru a fi posibil ca aceste obiective să se concretizeze, KMGI a identificat cel puţin două proiecte majore, cu o valoare investiţională de peste 200 de milioane de dolari. Prin dezvoltarea proiectelor, membrii fondului susţin că vor genera aproximativ 2.000 de locuri de muncă.

„Licitaţia pentru acţiunile statului, în plan pentru anul viitor

Conform oficialilor SAPE, licitaţia internaţională pentru vânzarea a 26,69% din totalul de 44,69% deţinut de statul roman la Rompetrol Rafinare ar putea fi lansată la mijlocul anului viitor. Cu o deţinere totală de 54,63% în Rompetrol Rafinare, KMG International s-a angajat să ofere circa 200 milioane USD pentru preluarea acestui pachet de acţiuni.

Rompetrol Rafinare a ajuns la o capacitate de prelucrare de 5.5 mil. ţiţei/an

„O participaţie de 44,7% a statului la Rompetrol Rafinare (nu are şi partea de comercializare) nu însemna decât o imobilizare de capital, fără perspectiva obţinerii de dividende. În lume, doar rafinăriile cu o capacitate de prelucrare mai mare de 10 mil t/an generează în mod constant profit, fără a fi afectate major de volatilitatea preţului petrolului. Rompetrol Rafinare a ajuns după semnarea memorandumului şi finalizarea unui program de investiţii de peste 1,5 mld USD la o capacitate de prelucrare de 5,5 mil t/an”, conform declaraţiilor lui Gabriel Dumitraşcu.

Ce proiecte vizează acest fond

Aşadar, primul proiect al fondului vizează construcţia unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia.

Puterea instalată a noii centrale va fi 75 MW, producţia sa de energie electrică urmând să asigure mai întâi necesarul rafinăriei Petromidia şi a reţelei de retail, iar cantităţile suplimentare, dacă există, vor fi vândute pe piaţă. Energia termică produsă va asigura, pe lângă necesarul rafinăriei, apa caldă şi căldură pentru oraşul Năvodari.

Valoarea investiţiei se ridică la 120 de milioane de dolari şi se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării. Ce beneficii rezultă din această investiţie? Nici mai mult, nici mai puţin decât 20 de milioane de dolari plătiţi anual către bugetul de stat, furnizarea de energie electrică şi abur tehnologic pentru rafinărie, contribuţie la stabilizarea producţiei şi distribuţiei de energie electrică în zona Dobrogea. De asemenea, noua centrală va funcţiona pe gaze naturale, dar şi pe gazele generate de alte activităţi de rafinare de pe platformă.

Cel de-al doilea proiect are în vedere dezvoltarea a 80 de staţii ce ţin de reţeaua de benzinării de pe piaţa locală. Noile staţii vor fi dezvoltate prin investiţii de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari. Implementarea proiectului, conform datelor furnizate de KMGI, va avea loc pe parcursul a 4 ani şi va asigura cel puţin 1.250 de noi locuri de muncă. În plus, 5.000 de oameni vor fi implicaţi în dezvoltarea acestuia, de la designeri, la constructori. În cele din urmă, profitul anual care urmează a fi obţinut va fi de 32 de milioane de dolari.

„Constituirea Fondului kazah - român reprezintă un succes atât pentru compania noastră, cât și pentru statul român și, implicit, pentru români. Politica de investiții a Fondului este concepută pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor profitabile, durabile și care aduc dividende acționarilor săi. Aceasta înseamnă generarea de beneficii reale atât pentru statul român, cât și pentru KMGI, care va înregistra, astfel, o creștere a profitabiliății. Privim cu încredere și cu foarte multă responsabilitate către viitorul nostru împreună cu partenerii români”, a spus Daniyar Berlibayev, Președintele Consiliului de Administrație al KMG International.

DOLIU fara margini, in Romania! A MURIT actrita Maria Teslaru! Ce varsta avea

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”