Evenimentul Zilei > Justitie > Folosirea anticorupţiei în lupta politică, o practică generalizată, coordonată de afară. Document-bombă în cazul Adamescu
Folosirea anticorupţiei în lupta politică, o practică generalizată, coordonată de afară. Document-bombă în cazul Adamescu

Folosirea anticorupţiei în lupta politică, o practică generalizată, coordonată de afară. Document-bombă în cazul Adamescu

Un document depus în dosarul de extrădare de la Londra al lui Alexander Adamescu, deşi respins de instanţă, arată limpede că la vârful instituţiilor statului român se ştia de dosarele penale fabricate din motive politice.

Documentul de 36 de pagini, prezentat de Andreea Sava în emisiunea „Descoperiţi” de la Antena 3, este realizat de o firmă dincolo de orice bănuială că nu ar fi profesionistă, SC Strategy Limited, care îi are ca proprietari pe Sir John Scarlett, fost director MI6, Lord Carlie of Berriew, expert în cazuri penale din 1970 și Dr. Jonathan Eyal, membru în Consiliul Regal al casei Regale a României.

Informaţiile despre folosirea anticorupției pentru răfuieli politico-mafiote, prezentate instanţei londoneze, au fost obţinute din zece surse anonime după cum urmează: surse care cunosc funcționarea DNA; surse cu acces la Secretariatul General al Guvernului; un oficial de rang înalt cu cunoștințe directe și experiență privind activitatea DNA; doi membri seniori din personalul Senatului; doi foști prim-miniștri ai României cu relații solide; sursă cu rang superior din rândul forțelor de ordine române; sursă cu funcție înaltă în Administrația Prezidențială a lui Klaus Iohannis. Autorii raportului au declarat că păstrarea anonimatului surselor se impune pentru că acestea se tem pentru vieţile lor.

 

Indicaţii de la Merkel

SC Strategy Limited susţine că a obținut informații cu privire la probleme sensibile despre anchete pe motive politice, inclusiv negocieri diplomatice. În emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” de duminică, fondatorul EvZ, care cunoştea conţinutul documentului, a spus: „Aflăm, pentru prima dată, că la o ședință de Consiliu a Uniunii, în care a fost și Ponta ca premier, el a avut chiar o discuție cu Merkel în care a primit indicații cum să lupte împotriva corupției din România, deci, nu numai domnul Iohannis sau Traian Băsescu, ci și el. Există date precise cu o ședință la Guvern unde s-au decis o serie de arestări și de prăbușiri, mai ales de trusturi de presă, sub conducerea lui Victor Ponta. Aceasta este principala concluzie a acestui document în care apar și niște personaje care, în ultimul timp, vezi Doamne din partea Germaniei, ne toacă, din ăia care fac declarații în favoarea lui Kovesi. Iar acum rezultă că făceau parte dintr-o piesă condusă de Merkel de folosire a luptei împotriva corupției fie pe Traian Băsescu, fie pe Victor Ponta pentru a-și executa adversarii”.

 

Dragnea-i la rând

Ion Cristoiu nu înțelege de ce acest document nu e dat publicității deoarece, în opinia sa, ar arăta că și liderul PSD, Liviu Dragnea, își pregătește propriul stat paralel. “E un document … ar putea să-l dea publicității, nu înțeleg de ce nu-l dă… ar atrage atenția că și Dragnea își pregătește statul paralel. Eu am îndrăznit să scriu că-și pregătește după ce am luat la cunoștință de acest document. Și am spus”, afirmă jurnalistul.

 

Constelaţie de state paralele

Ion Cristoiu arată că în interiorul sistemului erau mai multe state paralele: “Este greșit să spunem că a fost și este un singur stat. Sunt mai multe state paralele: în SRI sunt mai multe grupări, nu cred că le stăpânește Hellvig, nu ai cum, în Parchet sunt mai multe grupări, în DNA, așa că foarte multe din lucrurile care nouă ni se păreau ciudate veneau din ideea noastră ca este unul, Iohannis, Traian Băsescu, care e la manete și nu mișcă nimic. Nu-i adevărat. În numele luptei împotriva corupției cam mișcau toți”.