De cele mai multe ori trată m holul ca pe o încăpere de trecere, fără să-l considerăm câtuşi de puţin „cameră“.
Este o mare greşeală, pentru că pierdem astfel un spaţiu important, care ar putea fi folosit în mod eficient. „În hol încearcă să dai tonul pentru stilul din restul casei. Poţi expune fotografii, tablouri şi multe alte lucruri care să te reprezinte pe tine şi familia ta. În acest fel, chiar dacă este vorba despre o încăpere care face legătura între intrare şi celelalte camere, te va îmbia să poposeşti un timp“, declară designerul britanic Karen Beauchamp pentru BBC. Este suficient doar să numărăm de câte ori parcurgem pe zi acest spaţiu şi deja lipsitul de importanţă „hol“ va creşte în ochii noştri. Unele apartamente au coridoare mici, înguste şi întunecate, altele sunt mai largi şi luminate.
De la caz la caz, se pot adopta soluţ ii diferite pentru a înfrumuseţa această zonă şi a-i oferi o personalitate, alături de celelalte camere. Galerie personală de artă Acolo unde spaţiul permite, holul devine, de cele mai multe ori, spaţiu de depozitare, fiind locul ideal de amplasat un dulap mare pentru haine, de cele mai multe ori cu uşi glisante. Şi pentru ca acestea din urmă să nu fie sterile şi monotone, un mod de personalizare ar consta în montarea unor tablouri sau fotografii.
În acest fel vei transforma „locul de trecere“ în galerie personală. Efectul va fi mai puternic dacă vei vopsi uşile dulapurilor în culorile pereţilor. O bibliotecă şi loc de lectură Tot la categoria „depozitare“ intră şi cărţile. Dacă ai multe cărţi şi le ţii împrăştiate în mai multe locuri din casă, de ce să nu le organizezi într-o mică bibliotecă aflată pe hol? Pentru ca atmosfera să fie perfectă, poţi crea şi un loc de lectură, în care să te retragi. Nu necesită decât un scaun confortabil sau fotoliu şi o sursă de lumină locală. Pentru spaţiile mici, acestea pot fi proiectate să fie integrate în bibliotecă. Un „parc“ în interior Oricine are un copil ştie că locul de joacă preferat este pe mochetă, în mijlocul camerei. În anumite condiţii, acesta poate fi mutat în mijlocul holului. Mai mult, pereţii de aici pot fi transformaţi în loc de expunere a lucrărilor realizate de micuţul tău artist. Pentru a le proteja, suprafeţele pot fi acoperite cu plută, aceasta permi- ţând schimbarea lucrărilor în nenumă rate rânduri, fără a afecta integritatea pereţilor. Scuteşti astfel banii daţi pe zugrăveli.
Evident, nu toate spaţiile se pretează la aceste soluţii, însă, cu siguranţă, ideea de a personaliza un loc anost din casă se poate aplica în orice spaţiu. ALTERNATIVĂ Odaia cu amintiri Există cazuri în care spaţiul nu permite amplasarea unui mobilier voluminos, ba mai mult, uşile camerelor ce dau în acest spaţiu complică şi mai mult o posibilă amenajare. Asta nu înseamnă că nu poţi amplasa mici rafturi şi alte decoraţiuni pe perete.
O variantă romantică poate fi transformarea coridorului în odaie cu amintiri, aici putându-şi găsi loc numeroase obiecte păstrate din copilărie, moştenite de la rude, ori adunate din concedii şi alte deplasări. Grupate pe categorii şi aranjate în compoziţii geometrice, ele vor schimba radical imaginea acestui spaţiu, altminteri anost.