Folding@Home, senzaționalul proiect care unește oamenii și computerele în Războiul contra COVID-19

Folding@Home, senzaționalul proiect care unește oamenii și computerele în Războiul contra COVID-19

Proiectul Folding@Home leagă între ele mii de calculatoare pentru a crea un super-computer virtual și a face publice toate cercetările în vederea creării unui vaccin anti-COVID-19.

Zeci de mii de jucători, de „mineri” de bitcoins și de companii participă la o acțiune fără precedent prin care își pun la comun resursele în vederea accelerării pentru găsirea unor tratamente împotriva coronavirusului.

„Este un remediu fantastic pentru senzația de neputință care există în acest moment”, se entuziasmează Pedro Valadas, un avocat din Portugalia care coordonează o comunitate online de 24.000 de fani ai jocurilor video.

Proiectul Folding@Home, demarat de biologi și informaticieni, urmărește să creeze cel mai mare computer virtual din lume, capabil să efectueze trilioane de calcule pe secundă, care să permită înțelegerea structurii virusului, scrie Les Echos.

Peste 400.000 de persoane au descărcat deja în ultimele săptămâni aplicația de punere în comun a datelor și resurselor informatice, spune Greg Bowman, profesor de biochimie și de biofizică moleculară la Washington University din Saint Louis, acolo unde proiectul este centralizat.

„Mulți dintre noiau suferit sau au văzut apropiați suferind. Faptul că oricine, de la el de acasă, cu computerul său, poate să joace un rol pentru a ajuta la combaterea bolii, pentru binele comun, este cu adevărat motivant”, declară Valadas.

Proiectul s-a născut la Universitatea Stanford, în Sillicon Valley, acum 20 de ani. Era vorba de a pune în comun capacități de calcul informatic pentru a realiza simulări la scară mare asupra unor maladii, și mai ales asupra procesului de „repliere a proteinelor”, care joacă un rol important în motalitatea agenilor patogeni.

„Simulările ne permit să observăm cum evoluează fiecare atom”, spune Bowman.

Cercetătorii vor să găsească un fel de „buzunare” în virus, unde să poată fi inserate molecule terapeutice, pentru a-l dezarma.

Greg Bowman are încredere în această metodă de concepere a medicamentelor prin intermediul informaticii, pentru că ea a permis deja identificarea unei ținte în virusul Ebola și deoarece COVID-19 are o structură similară cu virusul SARS, care a făcut obiectul a numeroase studii.

„Dacă descoperim că o moleculă deja existentă poate fi strecurată într-un din aceste buzunare (...) vom putea să o utilizăm imediat.”

Printre moleculele existente avute în vedere el citează clorochina, tratamentul împotriva paludismului care ar putea fi eficient și contra coronavirusului.

Proiectul Folding@Home a permis ducerea capacităților de calcul ale acestui super-computer virtual la 400 de petaflops – un flop fiind echivalent cu un milion de miliarde de operațiuni pe secundă, ceea ce îl face de trei ori mai puternic decât cele mai performante super-computere din lume.

„În principiu, nu există limite la puterea de calcul pe care o putem atinge”. spune Greg Bowman.

Orice proprietar al unui calculator cât de cât recent, sau chiar al unei console de jocuri Play Station, poate contribui instalându-și aplicația și alegând ce cercetare dorește să susțină.