Nici ipoteza unei defecțiuni la sistemul electric nu pare să stea în picioare. Inginerul-șef care a coordonat ultimele lucrări de reabilitare de la Notre Dame, Philippe Murer, spune că: „În 2010, am verificat toate instalațiile electrice, nu există nicio posibilitate de scurtcircuit, toate instalațiile pentru detectarea și protecția
împotriva incendiilor au fost verificate”.

Mai mult, Murer susține că doi oameni veghează zi și noapte la Notre Dame sistemele de detectare a incendiilor ca să poată fi anunțați la timp pompierii. ”Sunt uluit!“, a scris Philippe Murer pe twitter. Pe anchetatorii francezi de la poliția judiciară îi așteaptă o anchetă extrem de complicată. Deocamdată au fost audiate peste 30 de persoane martori oculari, muncitori implicați în reabilitare (chiar dacă niciunul nu se afla la Notre Dame în momentul izbucnirii incendiului), dar și preoți și angajați din departamentul administrativ al catedralei.

Mulți susțin că incendiul ar fi izbucnit la baza turnului, mai precis în colțul dinspre Sena. Cei doi agenți de securitate ai catedralei povestesc că, la un moment dat, sistemul de alertă împotriva incendiilor i-a alertat. Din păcate însă, probabil din cauza unei erori, le-a indicat un alt loc în care ar fi izbucnit incendiul. Așa că, după 23 de minute, când alarma i-a direcționat spre colțul dinspre Sena de la baza turnului, flăcările aveau deja trei metri.

Cei doi agenți de pază au povestit că au ajuns acolo rapid folosind unul dintre lifturile instalate pentru reabilitare. Și aceste trei lifturi vor face obiectul unei verificări amănunțite, deși firma care le-a instalat dă asigurări că a respectat toate procedurile de siguranță. Înainte de a se face o cercetare amănunțită la fața locului, anchetatorii vor face o recunoaștere aeriană pentru a verifica dacă nu cumva există riscul unei prăbușiri a monumentului.

Surse apropiate anchetei au declarat că anchetatorii au mari dubii că vor ajunge la o explicație corectă. "Este posibil să nu știm niciodată cine este în spatele acestui incendiu …". Desigur, de aici și pănă la a afirma că incendiul a fost pus intenționat e cale lungă. Dar cum atacurile împotrica locașurilor creștine de cult se țin lanț, eu unul n-aș exclude total această ipoteză, care circulă deja pe rețelele de socializare.