Focar de pneumonii și epidemie de viroze

Focar de pneumonii și epidemie de viroze

Numărul virozelor și cel al pneumoniilor au crescut spectaculos în unele zone. Anul acesta, sunt mai multe cazuri la nivel național.

Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor de gripă a scăzut, virozele și pneumoniile sunt în plin sezon. În unele zone din țară, numărul îmbolnăvirilor a crescut spectaculos, în timp ce în altele a rămas constant.

La Galați, de exemplu, față de săptămâna trecută, numărul virozelor a crescut cu aproape 1.000, de la 4.119 cazuri ajungând la 5.110. Potrivit purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, Liliana Iordăchescu, 120 de cazuri au necesitat internări.

Virozele au afectat cel mai mult copiii cu vârsta între 5 și 14 ani, iar pneumoniile „au țintit” persoanele cu vârsta între 15 și 49 de ani, față de anul trecut când victimele acestei boli au fost bebelușii până la vârsta de un an. Medicii de familie au și o explicație: variațiile mari de temperatură care slăbesc imunitatea.

Bolnavii cronic care țin post se îmbolnăvesc mai ușor

„În unele cazuri se îmbolnăvesc de o formă mai gravă cei care țin post, deși se știu bolnavi cronic, iar dacă organismul a făcut față la prima boală, acum va face o formă mai gravă, deoarece imunitatea scade și din cauza alimentației care nu poate ajuta organismul să facă față și bolii cronice și celei respiratorii”, a explicat medicul de familie Valentin Boldea.

La Bistrița-Năsăud, numărul pneumoniilor a crescut de aproape două ori față de aceeași perioadă a anului trecut, medicii raportând peste 200 de cazuri noi, în fiecare săptămână. Numărul bistrițenilor care contactează infecții acute respiratorii variază între 2.000 și 3.000 de persoane, săptămânal.

La Bucu rești, numărul îmbolnăvirilor cu infecții respiratorii rămâne ridicat. „Suntem pe vârf, deocamdată”, spune dr. Sandra Alexiu, medic de familie, vicepre ședintele Societății Naționale a Patronatului Medicilor de Familie.

Între 2 și 8 martie, numărul total al infecțiilor respiratorii (inclusiv gripă) a fost de 121.719, cu 31,7% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.