FOCAR de INFECȚIE în centrul Constanței. TONE de GUNOI în fața Consiliului Județean. Scandal cu firma de salubritate

FOCAR de INFECȚIE în centrul Constanței. TONE de GUNOI în fața Consiliului Județean. Scandal cu firma de salubritate

Consiliul Județean Constanța și firma de salubritata Polaris sunt la un pas de a fi sancționate de Poliția Locală dacă nu se ocupă de ridicarea unui munte de gunoi format în fața sediului central al CJ din cauza unei dispute între cele două instituții. Pentru că, spre deosebire de celelalte instituții publice și societăți comerciale, CJ Constanța nu a acceptat tariful majorat pentru depozitarea gunoiului, firma de salubritate a reziliat contractul.

Mormanele de gunoi acumulate la celor trei sedii ale CJ Constanța sunt uriașe, producând un disconfort vizual, fiind și periculoase pentru sănătatea publică. Mai ales în fața Consiliului Județean, din centrul orașului, și la Pavilionul expozițional, la intrarea în stațiunea Mamaia. Vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz, susține că scandalul cu Polaris a pornit de la faptul că “ne-a trimis facturi majorate pe motiv că firma care  depozitează gunoiul ar fi crescut prețul, dar noi avem un contract pe niște prețuri ferme, noi nu avem posibilitatea în mod legal, să mărim prețurile.” Pentru că CJ Constanța a refuzat să accepte noul tarif, firma de salubritate refuză de apropae o lună să ridce gunoiul și, în urmă cu o săptămână, a reziliat, unilateral, contractul.

Claudiu Palaz acuză firma de salubritate de monopol și cere primăriei Constanța să restrângă pe sectoare contractul cu Polaris, încheiat pe 25 de ani, lăsând astfel posibilitatea și altor firme prestatoare să se ocupe de colectarea gunoiului și depozitarea la orice groapă de gunoi, conformă, din județ. “Numai pentru că nu am acceptat majorarea prețului dar am și contestat în instanță, contractul”, spune vicepreședintele CJC , Claudiu Palaz. “Dacă săptămâna asta nu vin să ridice gunoiul, îl încarc în mașinile Regiei de Drumuri Județene și mă duc să îl basculez fața sediului Polaris”, amenință Claudiu Palaz.

Primăria Constanța nu se implică în disputa dintre CJ și Polaris, însă, dat fiind mizeria din ce în ce mai periculoasă din mijlocul târgului, a trimis Poliția Locală peste ele: “Am discutat cu președintele CJC, Horia Țuțuianu, și am garanția dânsului că va găsi soluții la această problemă. Nu vorbim despre un conflict instituțional pentru că suntem oameni maturi. Apartenența noastră politică nu are nicio legătură cu faptul că între firma Polaris M Holding și persoana juridică numită CJ Constanța sunt diferențe de opinie în ceea ce privește relația lor contractuală. Pe mine nici nu mă interesează să fiu arbitru în această dispută, mă intersează să dispară gunoiul. Dacă nu o să dispară gunoiul, atât unul cât și celălalt vor fi sancționați”, a avertizat primarul Decebal Făgădău. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții firmei Polaris spun că, pentru situația creată, nu e e vina lor. În luna februarie, firma care are groapa de gunoi de la Ovidiu a anunțat că, de la 1 martie, revine la tariful de 20 de dolari pe tonă de deșeu depozitat, perceput persoanelor juridice. După 1994, când s-a încheiat contractul cu primăria Constanța, deși pe document s-a scris 20 de dolari pe tona de gunoi, părțile s-au înțeles și s-au încasat, ani de zile, 14 dolari. “Insă de la 1 martie, Tracon a revenit la tariful de 20 de dolari pentru instituții publice și societăți comerciale. S-au încheiat acte adițioanle și toți contractanții, inclusiv Primăria, SRI, SIE, ANAF, au semnat. Mai puțin CJC.  Am reziliat contractul și îl vom ridica gunoiul doar atunci când vor accepta tariful. Este vorba de 700 de lei pe lună cu TVA inclus”, a explicat, pentru EVZ, directorul general Polaris, Adrian Picoiu.