Toţi oamenii au parte de momente când se simt nefericiţi, ori trişti. De vină sunt stresul, oboseala dar şi alimentaţia.
Medicii consideră că momentele de tristeţe sau oboseală sunt şi un semnal că organismului îi lipsesc substanţe care ar putea ajuta la menţinerea echilibrului şi optimismului. Iar aceste substanţe se pot procura mai ales din alimente.
Senzaţia de plăcere
Serotonina, cunoscută şi sub numele de hormonul fericirii, este implicată în procese precum somnul, starea emoţională, apetitul şi sensibilitatea şi tot ea oferă senzaţia de plăcere. Se crede că persoanele care suferă de depresie cronică pot avea o deficienţă de serotonină. Alimentele bogate în serotonină sunt: pastele, legumele, cartofii, cerealele, laptele şi produsele lactate, carnea de pasăre, nucile.
Vitaminele din grupul B sunt foarte importante, mai ales pentru nervi, dar sunt cu adevărat eficiente numai împreună. Deşi distincte ca structură, dar şi prin rolul pe care îl au în organism, toate vitaminele care formează complexul B se află în strânsă relaţie. Vitaminele din complexul B se găsesc în lapte şi produse lactate, gălbenuş de ou, cereale, banane, varză, praz, drojdie uscată, morcovi, ciuperci, pepene, fasole boabe, fulgi de ovaz şi de porumb. Tot medicii sunt cei care spun că aceste alimente readuc râsul şi optimismul în viaţa celor care se simt slăbiţi, trişti, depresivi.