Foametea a pus stăpânire pe această parte de lume: “Mâncăm frunze și arătăm ca niște schelete”

Foametea a pus stăpânire pe această parte de lume: “Mâncăm frunze și arătăm ca niște schelete”

Nyayiar Kuol a mers împreună cu fiica ei de un an, timp de 16 ore, până la cel mai apropiat spital de casa lor din Sudanul de Sud. De luni de zile își hrănea cei patru copii doar o dată pe zi, neputând cultiva din cauza inundațiilor și neavând parte de suficientă asistență alimentară din partea guvernului sau a grupurilor de ajutor.

Oamenii încep să moară din cauza foametei

„Nu vreau să mă gândesc la ce s-ar putea întâmpla”, a spus ea. Așezată pe patul ei de spital din orașul Old Fangak din statul Jonglei, Kuol, în vârstă de 36 de ani, a încercat să-și calmeze fiica în timp ce dă vina pe guvern că nu ajută populația. Au trecut aproape doi ani de când Sudanul de Sud a format un guvern de coaliție ca parte a unui acord de pace pentru a pune capăt unui război civil de cinci ani care a aruncat țara în foamete.

„Dacă această țară ar fi într-adevăr în pace, nu ar fi foamete ca acum”, a spus ea. Mai mulți oameni se vor confrunta cu foamea în acest an în Sudanul de Sud, au declarat grupurile de ajutor. Asta din cauza celor mai mari inundații din ultimii 60 de ani, precum și a conflictului și a implementării lente a acordului de pace, care a refuzat o mare parte din serviciile de bază ale țării.

Deși cel mai recent raport privind securitatea alimentară al grupurilor de ajutor și al guvernului nu a fost încă publicat, câțiva oficiali familiarizați cu situația au spus că datele preliminare arată că aproape 8,5 milioane de oameni - din cele 12 milioane ale țării - se vor confrunta cu foamete severă. Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să vorbească cu presa.

Ne puteți urmări și pe Google News

În octombrie, o mamă și copilul ei au murit în satul Pulpham pentru că nu aveau mâncare, a declarat Jeremiah Gatmai, reprezentantul umanitar al guvernului din Old Fangak. Aproape 1 milion de oameni din Sudanul de Sud au fost afectați de inundații, potrivit Națiunilor Unite, care anul trecut a trebuit să reducă ajutorul alimentar la jumătate în majoritatea locurilor din cauza constrângerilor financiare, care afectează aproximativ 3 milioane de oameni.

Doi ani de inundații au împiedicat oamenii să cultive și au ucis peste 250.000 de animale numai în statul Jonglei, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Unele familii strămutate din Old Fangak au spus că nuferii sunt singura lor masă zilnică. „Mâncăm o dată pe zi dimineața și apoi dormim fără mâncare”, a spus Nyaluak Chuol.

ONU avertizează asupra unui colaps

Mulți locuitori din Jonglei au fugit în statele vecine pentru hrană și adăpost, dar și-au găsit cu greu ajutorul. În orașul Malakal, aproximativ 3.000 de persoane strămutate au fost înghesuite în clădiri abandonate sau adăpostite sub copaci, fără nimic de mâncare.

„Mâncăm frunze și arătăm ca niște schelete”, a spus Tut Jaknyang potrivit Yahoo News. Bătrânul de 60 de ani a primit asistență alimentară o singură dată de când a fugit de inundațiile din Jonglei în iulie, a spus el. El și alții au spus că un sac de orez trebuie împărțit cu 20 de persoane.

La nord de Malakal, în orașul Wau Shilluk, lucrătorii din domeniul sănătății au declarat că numărul copiilor subnutriți care intră în centrul medical a crescut de la 10 între ianuarie și iulie la 26 între august și decembrie, potrivit Christinei Dak, un lucrător din cadrul Corpului Medical Internațional.

Deși inundațiile sunt principalul motor al foametei, acestea sunt agravate de blocajul guvernului, pe măsură ce cele două partide politice principale ale țării încearcă să împartă puterea. Oficialii locali din Malakal, aliniați cu opoziția, i-au acuzat pe membrii partidului președintelui Salva Kiir că i-au subminat prin blocarea personalului și nu-i lasă să concedieze personalul corupt, ceea ce face dificilă guvernarea și furnizarea de servicii.

La tensiunile politice se adaugă luptele continue între guvern și milițiile aliniate de opoziție în coșul țării din sud-vest. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Michael Makuei, a declarat că serviciile medicale continuă, dar există atâta timp cât autoritățile naționale le pot oferi. „Inundațiile au distrus recoltele, ce poate face guvernul în acest caz?”.

Într-un discurs adresat Consiliului de Securitate alONU în decembrie, șeful misiunii ONU în Sudanul de Sud, Nicholas Haysom, a avertizat despre un colaps al acordului de pace al țării dacă toate părțile nu își reînnoiesc voința politică.