Foamete pe jumătate de glob. Orezul, la mare căutare

Foamete pe jumătate de glob. Orezul, la mare căutareSursa: Nikcoa | Dreamstime.com

Interdicţia de export al orezului din India se răsfrânge pe pieţele globale de orez, ameninţănd securitatea alimentară dacă ţările în curs de dezvoltare nu îşi pot permite să cumpere sau nu au acces la orez.

Interdicţia de export al orezului din India se răsfrânge pe pieţele globale de orez, ameninţănd securitatea alimentară dacă ţările în curs de dezvoltare nu îşi pot permite să cumpere sau nu au acces la orez.

Orezul este un produs de bază esenţial pentru peste jumătate din populaţia globală. Iar lumea se pregăteşte pentru cea mai semnificativă penurie din ultimii 20 de ani, relatează CNBC.

Accesul la orezul din India ameninţă securitatea alimentară în ţările în curs de dezvoltare. Singura lipsă în acest moment ar fi într-adevăr orezul simplu, alb, lung şi de calitate slabă al Indiei. Acest produs este expediat în multe ţări din Africa şi Asia de Sud-Est. „Când au aplicat o interdicţie, asta a afectat mai mult şi mai mult acele ţări în curs de dezvoltare”, a declarat Peter Bachmann, vicepreşedinte pentru politici şi afaceri guvernamentale.

Trei reguli pentru un Rizotto reușit. Una dintre greșeli o facem cu toții

Sursa foto: YouTube

De ce India refuză să-şi exporte orezul

Mai întâi, India a interzis exporturile de orez spart şi a impus o taxă de 20% la exporturile unor soiuri de orez în septembrie 2022. Apoi, în iulie 2023, India a interzis exporturile de orez simplu, alb, cu bob lung.

„India este o ţară care a suferit de insecuritate alimentară într-un mod semnificativ. Aşa că există o dorinţă de înţeles de a asigura disponibilitatea adecvată a alimentelor de bază, cum ar fi orezul, în ţară. Dar există un compromis pentru asta”, a declarat Will Kletter, vicepreşedinte pentru operaţiuni şi strategie la ClimateAi, pentru CNBC.

Preţurile orezului au crescut cu 15% până la 20%. S-a atins cel mai mare nivel din aproape 12 ani, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Politicii Alimentare.

”India încearcă să asigure suficient orez pe pieţele sale interne, astfel încât preţurile să scadă pentru consumatori”, a spus Bachmann.

O parte a problemei este că, în ciuda faptului că s-au confruntat cu aceleaşi costuri de intrare în creştere pentru energie şi îngrăşăminte. În comparaţie cu alte mărfuri agricole, preţurile de piaţă pentru orez au rămas relativ stabile.

Problema orezului, nu doar în India

Fermierii de orez din SUA se confruntă cu aceleaşi preţuri volatile la orez.

„Fermierii noştri se vor înfrunta cu orice fermier care produce orezul. Dar, ei nu pot concura cu guvernul străin”, a declarat Michael Klein, vicepreşedinte de comunicare şi promovare internă la USA Rice, pentru CNBC.

Când fermele de orez din SUA au avut dificultăţi să rămână profitabile, deoarece preţurile globale ale orezului nu se potriveau cu creşterea costurilor importurilor, Congresul a aprobat o finanţare suplimentară de 250 de milioane de dolari.

„Aceste programe există doar pentru a împiedica aceşti fermieri să cadă prin fisuri. Ar fi un dezastru imens”, a spus Klein.

Ne puteți urmări și pe Google News