FMI a împrumutat 100 de miliarde de dolari de la Japonia

FMI a împrumutat 100 de miliarde de dolari de la Japonia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a împrumutat 100 de miliarde de dolari de la Japonia, pentru a fi sigur că poate acorda în continuare credite statelor care au nevoie urgentă de finanţare.

Acesta este cel mai mare credit acordat vreodată în istorie. Acordul a fost semnat vineri de ministrul de finanţe japonez, Shoichi Nakagawa, şi de directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn. „Acest împrumut nu este important doar pentru Fond... ci este cel mai important pentru ţările care au probleme cauzate de criză şi au nevoie de ajutor“, a declarat şeful FMI, citat de „Wall Street Journal“ (WSJ).

În ultima vreme s-a pus problema că instituţia s-ar putea confrunta cu problema epuizării fondurilor necesare împrumutării sta telor aflate în criză. Pentru a evita o atare situaţie, pe lângă banii luaţi cu împrumut de la guvernul nipon, FMI intenţionează să strângă bani printr-o emisiune de obligaţiuni, prima din istoria sa.

În ultimele luni, Fondul a acordat împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari unor ţări precum Pakistan, Islanda sau Ungaria, ale căror economii au fost afectate puternic de criză. Înainte de împrumutul de la japonezi, FMI avea la dispoziţie fonduri de aproximativ 250 de miliarde de dolari. Instituţia doreşte însă dublarea acestora, pentru a da încredere că este capabilă să ajute mai multe state cu probleme.

Şi România e aproape de un acord

Acordarea unui împrumut către FMI aduce beneficii şi pentru Japonia. Ţara Soarelui Răsare, cum mai este cunoscută Japonia, are una dintre cele mai mari rezerve monetare din lume, însă de aproape un an se află în recesiune. Fiind un mare exportator, Japonia are nevoie ca alte state, care importă produsele sale, să-şi stabilizeze economiile. Multe dintre acestea s-ar putea redresa tocmai cu ajutorul banilor luaţi de la FMI.

România este şi ea aproape de a încheia un acord de creditare cu Fondul. Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat recent că o decizie în acest sens va fi luată în cel mult două săptămâni, după aprobarea bugetului în parlament şi după discuţii cu Comisia Europeană. Mare parte din banii de care are nevoie România pentru a-şi finanţa deficiturile de anul acesta ar putea veni însă sub forma unui împrumut de la Comisia Eu ro peană, mult mai agreat de autorităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News