„Flurona”, infectarea cu COVID-19 și gripă simultan. Specialiștii ne vorbesc despre primele cazuri și gravitatea lor

„Flurona”, infectarea cu COVID-19 și gripă simultan. Specialiștii ne vorbesc despre primele cazuri și gravitatea lor Sursa: pixabay.com

Infectarea cu COVID-19 este subiectul cel mai des discutat de la debutul pandemiei. Primele cazuri de infectare cu o combinare a virusului cu gripă au apărut în anul 2020, însă acum ele prind proporții. „Flurona” a apărut în Spania și Israel, însă infectarea nu este una atât de periculoasă, spun specialiștii.

„Flurona” reprezintă infectarea simultan cu virusul SARS-Cov-2 și gripă. Primele cazuri au fost descoperite în anul 2020, în SUA, însă acum ele au reapărut în regiunea spaniolă Catalonia, relatează luni agenția EFE.

Această situație nu este una întâlnită prea des, însă nici nu a fost exclusă de specialiști. În perioadele cu circulație virală intensă, coexistența a doi patogeni în organism poate interveni. Gemma Craywinckel, medic spaniol, a explicat situația și susține că, deocamdată, cazurile de „flurona” nu sunt mai grave decât cele de COVID-19.

Valul șase a avut un debut extrem de violent în Spania, fiind mai virulent decât cele precedente. Acesta este alimentat și de varianta Omicron. În 14 zile, a fost înregistrată o rată de incidență de 1.775 de infectări la o sută de mii de locuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul caz de „flurona”, infectare cu gripă sezonieră și COVID-19 în același timp, a fost confirmat joi și în Israel. Pacientul este o femeie însărcinată, nevaccinată, care prezintă simptome ușoare ale infectării, a declarat Spitalul Beilinson din Petah Tikva.

În unele rapoarte se arată faptul că pacienta din Israel ar fi prima persoană infectată cu „flurona”, însă primele cazuri duble au fost înregistrate încă din 2020, în SUA.

Israelul a înregistrat o creștere masivă a numărului de infectări cu gripă sezonieră. În ultimele săptămâni, aproximativ 2.000 de persoane au fost spitalizate pe fondul temerilor legate de infectarea cu „flurona”. Dacă infectările cu doi patogeni continuă în acest flux, spitalele ar putea fi depășite de situație.

Aceleași temeri le-au avut specialiștii și în anii trecuși, însă ele nu s-au adeverit. Restricțiile impuse pentru COVID-19 au eliminat, în mare parte, cazurile de gripă. Deși anul trecut am scăpat de un scenariu sumbru, anul acesta lucrurile stau diferit. Din ce în ce mai multe cazuri de infectare cu „flurona” au fost confirmate atât în Spania cât și în Israel.