Flotila de răţuşte NASA

Flotila de răţuşte NASA

Cercetătorii de la NASA au apelat la un instrument neobişnuit pentru a explica mai bine modul în care gheţarii sunt afectaţi de încălzirea globală: o flotilă de răţuşte de cauciuc.

Oamenii de ştiinţă au aruncat 90 de astfel de jucării în crevasele gheţarului Jackobshavn, aflat în Golful Baffin, dintre Canada şi Groenlanda, pentru a vedea modul în care apa circulă în interiorul gheţarilor, relevă „The Daily Telegraph“.

Fiecare jucărie are inscripţionate cuvintele „experiment ştiinţific“ şi „recompensă“ în trei limbi de circulaţie internaţională, alături de o adresă de e-mail. Oamenii de ştiinţă speră că, în cazul în care o bucată de gheţar conţinând una dintre răţuşte se topeşte în apropierea unei zone locuite, cineva ar putea descoperi jucăria, dându-le de veste. „Nu am primit niciun mesaj până acum, dar va dura ceva timp până când o persoană va găsi o răţuşcă şi ne va trimite un e-mail anunţându-ne că a descoperit-o“, spune Alberto Behar, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

„Sunt locuri destul de izolate, aşa că nu sunt foarte mulţi oameni prin zonă“, explică el. Behar speră însă ca un pescar sau un vânător să dea peste una dintre răţuşte. Una dintre teoriile pe care oamenii de ştiinţă de la NASA vor să le verifice este că apa provenită din topirea gheţii din partea superioară a gheţarului, expusă razelor soarelui, ajunge prin intermediul crevaselor la baza gheţarului. Iar în acea zonă acţionează ca un lubrifiant natural şi sporeşte viteza de înaintare a masei de gheaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News