Florin Cîțu trimite Corpul de Control la Ministerul Finanțelor. Premierul, deranjat de asocierea României cu „banca spionilor” din Rusia

Florin Cîțu trimite Corpul de Control la Ministerul Finanțelor. Premierul, deranjat de asocierea României cu „banca spionilor” din Rusia

Florin Cîțu a anunțat că nu este de acord cu participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții, o instituție controversată.

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a anunțat, astăzi, că nu este deloc încântat de memorandumul întocmit de fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare. În urma căruia România participă la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro. Acesta spune că investigația Corpului de control la Ministerul Finanțelor vizează și acest document.

Florin Cîțu nu este încântat de participarea României la majorarea de capital

Șeful Executivului a fost întrebat dacă țara noastră va lua parte la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții, așa cum ar fi cerut fost ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare. „Știți foarte bine opinia mea, chiar de când eram în opoziție. România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă. Sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci.

În ceea ce mă privește, sunt total surprins și neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern. Nu înțeleg cum de s-a ajuns sau cine l-a convins, și ar trebui să facem o investigație să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România să luăm acești bani. Ieri am văzut memorandumul”, a spus Florin Cîțu.

Prim-ministrul a mai anunțat că are de gând să trimită Corpul de Control la Ministerul de Finanțe, pentru a se lămuri asupra acestei probleme.

„Sunt mai multe lucruri la care ne uităm, dar vom începe cu această investigație să vedem cine a decis că este bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor”, a mai precizat Florin Cîțu.

Banca și-a mutat sediul la Budapesta

Banca Internaţională de Investiţii (IIB) este controlată de Rusia, și din anul 2019 funcționează la Budapesta. Opoziția maghiară și presa internațională au scris despre controversele diplomatice din jurul băncii. S-a vorbit despre legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului. România este acționar al băncii înființate în epoca URSS, cu 7,69%. Rusia, cu 44%, deține cel mai mare pachet de acțiuni al băncii.

Ne puteți urmări și pe Google News