Evenimentul Zilei > Actualitate > Florin Cîțu, lovitură năucitoare pentru Dominic Fritz. Să se împrumute să plătească amenda de 21 de milioane de euro
Florin Cîțu, lovitură năucitoare pentru Dominic Fritz. Să se împrumute să plătească amenda de 21 de milioane de euro

Florin Cîțu, lovitură năucitoare pentru Dominic Fritz. Să se împrumute să plătească amenda de 21 de milioane de euro

Compania de producție a agentului termic din Timișoara a fost amendată cu 21.000.000 de euro pentru că nu a achiziţionat până la data de 30 aprilie certificatele verzi care compensează poluarea produsă în anul anterior. Valoarea acestor certificate verzi era de 45.000.000 de lei (aproximativ 9.000.000 de euro).

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, referitor la problema societăţii Colterm, care trebuie să plătească o amendă de 21.000.000 de euro, pentru că nu a achiziţionat până la data de 30 aprilie certificatele verzi care compensează poluarea produsă în anul anterior, că Primăria Timişoarei este una dintre cele mai bine finanţate din România şi că autoritatea locală are posibilitatea să se împrumute, în baza unei ordonanţe de urgenţă.

„Să ştiţi că Primăria Timişoarei este una dintre cele mai bine finanţate primării din România. A primit, prin Anexa 7.03, cred că 28 de milioane de lei, primeşte lunar din IVG, din venitul global, aproape 45 de milioane de lei. La momentul în care mă uitam eu erau vreo 19 milioane de lei în cont. (…) Problema a fost aici că acea cerere a venit prea târziu, şi aici m-aş întreba de ce? Pentru că aceste certificate verzi se cumpără, ştii că ai nevoie, trebuie să le cumperi şi le cumperi din timp. Şi întrebarea este de ce a venit aşa târziu. Cererea a venit în momentul în care se emitea acea amendă – nu ştiu dacă domnul preşedinte (al CJ Timiş, Alin Nica, n.r.) ştia exact care sunt etapele – poate de aceea a şi postat – sau dacă ştia care este situaţia financiară a Primăriei”, a arătat Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Consiliului Judeţean Timiş.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a declarat că „e un moment bun de reformă”, adăugând că în cazul Constanţei certificatele verzi au fost plătite la nivel local.

„Eu vă spun că poate e un moment bun de reformă, să vedem cum s-au cheltui banii în prima parte a anului, de ce nu s-au plătit certificatele verzi şi aşa mai departe. Ar trebui să ne uităm şi la acest lucru. Eu sunt foarte transparent. În România mai sunt şi alte unităţi administrativ teritoriale, Constanţa, care şi-a plătit certificate verzi din proprii bani şi aşa mai departe. (…) Există această ordonanţă care permite tuturor UAT-urilor, nu discriminăm – pentru că nu sunt adeptul discriminării – permite tuturor UAT-urilor să se împrumute pentru alte cheltuieli”, a spus premierul.

Compania amendată cu o sumă record: 21 de milioane de euro

Societatea de termoficare Colterm, aflată în subordinea Primăriei Timişoara, trebuie să plătească o amendă de 21.000.000 de euro, pentru că nu a achiziţionat până la data de 30 aprilie certificatele verzi care compensează poluarea produsă în anul anterior. Valoarea acestor certificate verzi era de 45.000.000 de lei (aproximativ 9.000.000 de euro).

Primarul Dominic Fritz a arătat, într-un comunicat remis presei, că amenda primită de Colterm „este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic”.

Alin Nica a declarat pe 25 mai că îi cere public primarului Dominic Fritz să prezinte soluţii pentru Colterm, iar „dacă nu este capabil să gestioneze situaţia, fie să îşi dea demisia, fie să îşi aducă în preajmă specialişti care ştiu să gestioneze problema Colterm”