Iohannis și Cîțu, prezenți la înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Mesajul transmis românilor

Iohannis și Cîțu, prezenți la înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Mesajul transmis românilor

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au transmis, luni, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, că măsura în cauză are parte de sprijinul întregului Guvern al României. De asemenea, șeful statului a subliniat că este necesar ca vigilența autorităților române să crească în acest sens.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, inaugurează, luni, sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), eveniment la care participă președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, secretarul general adjunct NATO – Mircea Geoană și vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, potrivit agendei MAE.

Iohannis: "Este necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele, să crească"

"Am încredere că acest proiect care se bucură de apreciere și interesul NATO și UE și al partenerilor la nivel internațional va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual. Zilnic, observăm că provocările și amenințările inclusiv din registrul neconvențional la adresa țărilor care fac parte din comunitatea europeană se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut.

Este necesar ca vigilența noastră, pe toate palierele să crească și avem nevoie de conceptele și instrumentele de acțiune adecvate, pentru a răspunde pe măsură. Reziliența este un astfel de concept esențial, iar centrul inaugurat astăzi este fără îndoială un astfel de instrument, absolut necesar. (...) Efortul de consolidare a rezilienței față de amenințări sofisticate și numeroase trebuie să implice niveluri multiple ale administrației și societății.

Trebuie remarcat că democrațiile sunt afectate în special de astfel de amenințări, dar trebuie spus și că pe termen lung democrațiile sunt și cele mai bine echipate pentru a le răspunde. Reziliența societală pe care tocmai am evocat-o este doar o parte a problematicii rezilienței și un indicator în sine al complexității pe care centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfășoare.

Contextul pandemic a evidențiat și mai pregnant reziliența că reziliența trebuie să fie un obiectiv central (...) Așa a început acțiunea României de crearea a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, acesta răspunde contextului actual, dar și unui set întreg de provocări și amenințări care se manifestau deja la nivel internațional, de la provocările generate de tehnologiile emergente și disruptive și provocările la adresa sistemelor de comunicații, sau a infrastructurii de transport, la necesitatea unui răspuns eficient la crize, dar și la continuitatea post criză a serviciilor esențiale.

Crearea acestui centru reprezintă încă un exemplu al angajamentului ferm, pentru securitatea europeană (...) Prin decizia de a internaționaliza acest centru vom promova obiectivele României, ale alianței NATO și UE în domeniul rezilienței", a spus președintele Klaus Iohannis.

Florin Cîțu: "Centrul va beneficia de un bagaj solid și variat de expertiză benefică pentru România"

"Vă asigur că (înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență) beneficiază de sprijinul deplin al Guvernului, dar și al meu personal.

Înființarea centrului este o urmare firească a importantei pe care problematica rezilientei a acumulat-o in ultimii ani. O problematică deosebit de complexă ce trebuie urmărită îndeaproape, ca urmare a impactului pe care îl are în societate, în general, dar și asupra instituției statului în particular.

Mai mult, împărtășesc opinia conform căreia reziliența trebuie conceptualizată dintr-o perspectivă care să permită concluzii operaționale. Consolidarea rezilienței a devenit un imperativ atât pe plan național, cât și în perspectiva NATO și a Uniunii Europene. Acestui imperativ trebuie să i se răspundă cu măsuri concrete la identificarea cărora centrul este chemat să contribuie.

Centrul va beneficia de un bagaj solid și variat de expertiză benefică pentru România, care nu mă îndoiesc că va produce valoare adăugată reală din acest punct de vedere, benefică pentru România, dar și pentru aliații și partenerii noștri. Un stat cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri europene și euro-atlantice. Eu, personal, în această implicare și sub aspectul solidarității cu aliații și partenerii noștri, știu că există deja inclus un proces de reflecție instituțiilor naționale privind modalitățile de consolidare a rezilienței.

Consider că este necesar să împărtășim cu aliații și partenerii noștri concluziile la care ajungem, fie ele și de etapă, dar fiindcă este vorba despre procese în curs astfel încât să fim cu toții mai eficienți în combaterea provocărilor și amenințărilor cu care ne confruntăm deja de ceva vreme.

Dintr-un alt punct de vedere, îmi doresc ca Centrul să stabilească un set de conexiuni bogat și solid cu mediile de reflecție europeană și euro-atlantice în materie. Or un astfel de deziderat presupune cooperare internațională extinsă. Prezența, astăzi, aici, a secretarului general-adjunct al NATO și al vice-președintelui Comisiei clasează această aspirație sub auspicii deosebit de favorabile pentru că, bineînțeles, principalele plafoane de cooperare internațională a României în materie de reziliență vor fi cu precădere cele legate de Alianța Nord-Atlantică și de Uniunea Europeană.

Din acest punct de vedere, mesajul meu către Centru, cu care vreau să închei este: aveți tot sprijinul, participarea amplă de astăzi o dovedește cu claritate. Vă urez mult succes!", a transmis premierul Florin Cîțu. 

Centrul Euro-Atlantic va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ceea ce priveşte rezilienţa şi va permite dezvoltarea de programe şi iniţiative în domeniu, axate pe trei piloni: combaterea şi reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici; cooperarea practică în cercetare, educaţie, pregătire profesională şi exerciţii comune.

Ne puteți urmări și pe Google News