Florin Cîțu, adevărul despre creșterea vârstei de pensionare. Ce a recomandat Comisia Europeană cu privire la creșterea pensiilor

Florin Cîțu, adevărul despre creșterea vârstei de pensionare. Ce a recomandat Comisia Europeană cu privire la creșterea pensiilor

Florin Cîțu a vorbit despre situația României cu privire la sistemul de pensii, confirmând existența unor grupuri de lucru care poartă discuții referitoare la sistemul de pensii, însă nu există în plan o creștere a vârstei de pensionare.

Florin Cîţu a mărturisit faptul că în discuțiile pe care le-a purtat cu cei din Comisia Europeană nu s-a stabilit o anumită vârstă de pensionare, dar, în schimb, trebuie asigurată sustenabilitatea fondului de pensii, deoarece ar putea să întâmpine probleme peste 15 ani, dacă nu se face nimic.

Comisia Europeană cere să „nu mai avem creşteri ad-hoc de pensii”

„Nicio decizie nu a fost luată în acest moment şi nici în discuţia cu Comisia Europeană nu s-a spus ca să fie x sau y vârsta de pensionare. Nu. Ceea ce discutăm cu Comisia Europeană, şi nu e că vrem noi să discutăm, e o recomandare de ţară de ani de zile pentru România, să avem o lege a pensiilor sustenabilă. Şi mai este ceva ce avem discutat cu Comisia Europeană şi este de bun-simţ: să nu mai avem creşteri ad-hoc de pensii. Ca atunci când un partid politic care este aproape de alegeri să vină să crească pensiile cu 40%. Acestea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii”, a declarat luni seara premierul Florin Cîţu.

Sistemul de pensii ar putea intra în colaps în 15 ani

Florin Cîțu a dat asigurări cu privire la inexistența unei legături între creșterea speranței de viață și vârsta de pensionare, dar a menționat, de asemenea, că aceste lucruri se vor discuta concret când se va face legea pensiilor. Întrebat ce se întâmplă cu fondul de pensii, premierul a răspuns că riscul ar putea apărea în 15 ani.

„Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini. Legea pensiilor, o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi. Sunt mai multe probleme, dar sustenabilitatea e una dintre ele. Acea lege a pensiilor o să fie aprobată, o să fie în dezbatere publică, bineînţeles, şi apoi o să fie aprobată de Guvern în proiect de lege. Va merge în Parlament, unde va fi din nou dezbătută public şi vom vedea care va fi varianta finală. Dar obiectivul este de a elimina acest risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani de zile. S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi”, a mai spus premierul.

Ce se va decide dacă acel grup de lucru va propune creșterea vârstei de pensionare

Florin Cîţu a declarat că mai întâi aşteaptă analizele specialiştilor din grupul de lucru, şi spune: „Haideţi să văd cu ce variante vin. Nu aş vrea să discutăm despre majorarea vârstei de pensionare. Cred că sunt doar câteva ţări în Uniunea Europeană unde s-a întâmplat acest lucru şi aş vrea să studiez puţin”, a concluzionat premierul la Digi24.