Ouă încondeiate, produse ecologice, dar şi mobilă pictată. Toate pot fi achiziţionate la târgurile organizate special de Florii.
Chiar dacă meteorologii anunţă pentru acest weekend ploi şi temperaturi maxime de 15 grade Celsius, românii îşi pot „însenina” sărbătoarea de Florii cu o vizită la unul dintre târgurile care şi-au deschis deja porţile nu doar în parcuri, ci şi în marile muzee ale Capitalei.
Astfel, tradiţia învie în aceste zile, în „inima Bucureştiului”, prin măiestria meş terilor populari care-şi vor vinde oalele, lingurile, cojoacele, icoanele, dar şi nelipsitele bucate de Paşte. În plus, toţi cei care se hotărăsc să dea o raită prin aceste târguri vor putea experimenta încondeiatul ouălor sau olăritul, în cadrul atelierelor organizate special pentru ei.
Mai exact, cu de-ale gurii şi cu obiecte tradiţionale îşi vor îmbia vizitatorii organizatorii târgului de la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”. Iar doamnele şi dom nişoarele sunt invitate la Muzeul Na ţional de Geologie, unde are loc o expoziţie cu vân zare de cristale, flori de mină şi bijuterii cu pietre preţioase şi semipreţioase.
Mai mult, Târgul de Miei este deschis pentru cei care au început deja cumpărăturile pentru masa de Paşte, în Piaţa Apărătorii Patriei. Preţul unui kilogram de carne de miel începe de la 20 de lei.
Turtă dulce şi peşte la muzeu
Cei ce vor alege însă o vizită la Muzeul Ţăranului Român trebuie să ştie că acesta va aduna meşteri din toatele zonele ţării, olari, fierari, lingurari, cioplitori, cojocari, iconari, dar şi ţesătoare, cusătorese sau împletitoare, care-şi vor expune produsele. Atmosfera va fi îmbogăţită de mirosul de kurtos kalacs şi turtă dulce de Harghita. Halviţa, ma giunul de Topoloveni, mierea, merele şi vinurile se vor număra, de asemenea, printre delicatesele târgului. Nu va lipsi nici mâncarea de post, stropită cu pălincă de Bihor.
Ca leac pentru plictiseală, vizitatorii care se vor încumeta să plătească biletul de intrare (5 lei pentru adulţi, 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari) vor putea participa la demonstraţiile de încondeiat ouă, făcute de două specialiste din Suceava, şi pot vedea cum, din mâinile olarilor de la Horezu, „se naşte” un vas de lut.
Cei mici vor fi răsfăţaţi cu teatru de păpuşi, în timp ce doamnele vor putea învăţa să împletească „cosiţe de orăşence” din Teleorman. Bucureştenii care vor să se desfete cu produse ecologice vor putea alege Muzeul Satului. „Dacă preferaţi însă muzica popu lară şi plimbările gratuite cu trăsura, puteţi alege parcurile Cişmigiu sau Herăstrău”, ne-au îmbiat organizatorii evenimentului „Tradiţii şi flori de sărbători”.
Cât despre cadourile de Paşte, acestea vor putea fi achiziţionate de la comercianţii adunaţi în Parcul Kiseleff.
CALENDAR
CREDINŢĂ
Mâine, creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile
În Duminica Floriilor, numită şi a Stâlparilor, se sfinţesc prin stropirea cu agheasmă ramurile înmugurite de salcie, care se împart creştinilor. Ramurile de salcie amintesc de cele de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim. În acelaşi timp, creştinii care au postit primesc, mâine, dezlegare şi pot mânca peşte.
Floriile reprezintă Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, ce prefigurează demnitatea împărătească a lui Iisus Hristos, care vine călare pe asin. Ierusalimul a fost pentru poporul iudeu centrul spiritual. Aflaţi sub robie romană, iudeii aşteptau cu nerăbdare venirea unui eliberator. De aceea, intrarea lui Iisus în Ierusalim a fost văzută ca o şansă de eliberare.
Pentru creştinii-ortodocşi, Ierusalimul ceresc sau tronul lui Dumnezeu este Împărăţia Cerurilor deschisă spre a fi moştenită de cei care îmbracă haina Sfântului Botez şi îl primesc pe Hristos în inimile lor. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, cunoscută sub numele de „Săptămâna mare”.