Procurorul „Zdreanţă” este a doua „victimă” la nivel înalt, după Florian Coldea, făcută de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă
- Roland Căt ălin Pena
- 22 martie 2017, 00:00
CSM a repins demisia din magistratură a procurorului Negulescu, despre care fostul deputat, acum dat dispărut, a produs probe că măsluia dosare pe când activa la DNA Ploieşti
Cererea de demisie din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, cunoscut ca „Portocală” sau „Zdreanţă” a fost respinsă, ieri, de plenul CSM, deoarece pe numele său se află în curs o acţiune disciplinară. Astfel, în acest moment Negulescu nu poate beneficia de pensia specială.
Nu s-a abţinut
CSM a luat în discuţie solicitarea de eliberare din funcţie, prin demisie, a lui Mircea Negulescu, care fusese transferat de la DNA Ploieşti la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, după ce Inspecţia Judiciară a decis că procurorul a comis o abatere disciplinară. Aceasta constă în faptul că nu s-a abţinut în cursul instrumentării unui dosar penal, deşi se afla în relaţii apropiate şi de durată cu unii dintre subiecţii procesuali.
„La 15 martie 2017, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcţie, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I - ‚nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii’ - din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată. În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abţine în cursul instrumentării unui dosar penal, deşi se afla în relaţii apropiate şi de durată cu unii dintre subiecţii procesuali implicaţi în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de procedură penală”, arată Inspecţia Judiciară, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Biroul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.
Înregistrarea care l-a pus jos pe „Zdreanţă”
Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 15 februarie, ca urmare a apariţiei în massmedia a unor înregistrări audio al căror conţinut este atribuit procurorului Mircea Negulescu. „Ulterior, au fost înregistrate şi conexate la prima lucrare sesizările, având acelaşi obiect, formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de un alt petent. Apreciind că există indiciile săvârşirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari desemnaţi în cauză au dispus, la 17 februarie 2017, începerea cercetării disciplinare pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), b) şi j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, preciza Inspecţia Judiciară.
Şmecheria cu demisia prin e-mail şi fax
Cererea de demisie a lui Mircea Negulescu a fost transmisă pe e-mail şi fax în 17 februarie, la orele 20.37, şi a fost înregistrată în 20 februarie la Consiliul Superior al Magistraturii.
Imediat după aflarea că procurorul a demisionat, „Evenimentul zilei” a scris că Negulescu nu a încercat altceva decât să-şi salveze pielea şi pensia, de câteva zeci de mii de lei. Astfel, în momentul în care magistratul solicită ieşirea din magistratură, sancţiunea disciplinară rămâne fără obiect, iar drepturile băneşti îi rămân neafectate.
„Zdreanţă” şi-a dat demisia numai şi numai în interes propriu, amintindu-şi de nişte prevederi legale care-i diferenţiază pe magistraţi de restul lumii. În momentul în care magistratul, procuror sau judecător, solicită ieşirea din magistratură, acţiunea disciplinară încetează ca fiind lipsită de obiect. Prin această practică nu este afectat dreptul la pensia specială, aşa cum se petrece atunci când magistratul este exclus. O eventuală condamnare penală nu va afecta însă pensia fostului procuror sau judecător, el fiind inculpat ca un om oarecare.
Mircea Negulescu şi-a făcut bine socotelile. Are 25 de ani de vechime în magistratură, atât cât prevede legea pentru a i se acorda pensia specială. Părăseşte sistemul, migrează către avocatură sau îşi deschide o firmă, iar pensia de magistrat îi va rotuji bine veniturile.
L-a făcut „zdreanţă” pe procurorul general
Mircea Negulescu a fost unul dintre procurorii care instrumenta la DNA Ploieşti dosarul Ponta - Ghiţă – Blair. El a cerut plecarea din DNA în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, care a prezentat, printre altele, înregistrări în care anchetatorul vorbea cu soţia unui inculpat.
La jumătatea lunii februarie, România TV a prezentat o nouă înregistrare telefonică în care Negulescu vorbeşte cu soţia lui Vlad Constantinescu, zis Şomeru, acuzat de şantaj şi ultraj, pe care o sunase pentru a-şi cere scuze. În înregistrare, Portocală spune despre procurorul general că e o zdreanţă: „Eu am vrut să îl sprijin, să îşi dovedească nevinovăţia. Eu l-am întrebat de Văduvan din 2014. I-a dat sângele pe nas şi a început să plângă. Eu nu am forţat nota. Nu e normal să faci aşa ceva. Eu nu fac astfel de lucruri. Eu ce pot să fac? Făceam eu doamnă aşa ceva? (…) Nu sunt supărat pe el, dar îmi pare rău că poate gândi asemenea lucruri. Mă termină psihic. Nu sunt supărat. Dacă eram supărat nu vă mai sunam în seara asta. E nemulţumit de ceea ce se întâmplă şi are dreptate. Mi se face carnea piele de găină pe mine. Eu nu am trântit în viaţa mea un dosar. Eu nu fac compromisuri în meserie. Pe mine mă caută din 2012 Sebastian Ghiţă. Dacă mă aveau cu ceva la mână, mă băgau la puşcărie. I-am zis şi eu. Cum să spui aşa ceva? Ăla e om doamnă? Tu bei cafeaua cu un nenorocit, cu o Iudă care te-a trădat. O să îi dovedesc că nu a fost nicio înţelegere cu nimeni. Să înţelegeţi şi să aveţi convingerea că nu fac aşa ceva. I-am luat pe toţi deputaţii şi pe toţi senatorii şi îl salvam pe ăsta? Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Un lucru de căcat. Ăla nu e ultraj”.
A înregistrat-o pe Kovesi pentru a o şantaja
Vlad Constantin, zis Şomerul, inculpatul cu a cărui soţie vorbea cu Negulescu, a relatat cum subordonatul Laurei Codruţa Kovesi de la Ploieşti o înregistrase ca să o poată şantaja pe şefa DNA, în cazul în care nu îşi dădea acordul pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Sebastian Ghiţă. Din înregistrările audio reiese că Negulescu era implicat în afaceri necurate şi şantaj şi îl proteja pe un om de afaceri care ţinea la păstrare banii negri ai procurorului. Vlad Constantin a fost unul din informatorii de bază ai lui Negulescu, când acesta era la DNA. În înregistrare, Şomeru care se împrietenise cu procurorul Negulescu povesteşte momentul în care acesta dorea să îi deschidă un dosar lui Sebastian Ghiţă, fost deputat şi membru în Comisia SRI, în prezent dat în urmărire naţională şi internaţională. El susţine că Negulescu i-ar fi fi spus că ar fi înregistrat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, atunci când i-a cerut acordul pentru dosarul lui Ghiţă pentru a o şantaja ulterior dacă ar fi refuzat. De asemenea. conform mărturiei informatorului lui Negulescu, acesta ar fi încercat să îl compromită pe şeful DNA Ploieşti, procurorul Lucian Onea, şi pe fina acestuia tot procuror, Giruela Deaconu.
Negulescu, reclamat încă din 2015
Fostul şef al Poliţiei Locale Ploieşti, Toader Cristinel, a făcut, într-o plângere, depusă pe data de 30 aprilie 2015 la Parchetul General, dezvăluiri incredibile la adresa procurorului Mircea Negulescu, care este anchetat în prezent de Inspecţia Judiciară. Fostul şef al Poliţiei Locale a afirmat că există bănuiala legitimă că printre banii şi valorile pe care Nicolae Cantemir le-a reclamat ca fiind furate se află şi o parte din banii lui Negulescu Mircea. Nicolae Cantemir este este preşedintele Oamenilor de Afaceri Rromi din Prahova. Fostul şef al Poliţiei Loclae îl cataloghează în plângere drept „interlop” şi prieten cu procurorul Negulescu. În anul 2013, Cantemir a reclamat că i s-au furat 200.000 euro, bijuterii şi un ceas de aur depuşi în cutia de valori a Raiffeisen Bank – Sucursala Ploieşti.
„Lasă-l să scrie dracu ce vrea că tot 29 de zile îl aşteaptă!”
Omul de afaceri Nicolae Onea a declarat, la România TV, că toate presiunile și abuzurile procurorului Mircea Negulescu îl aveau drept ţintă pe fostul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma. Onea a subliniat că a sesizat abuzurile procurorului Negulescu, într-un interviu pe care l-a dat din 2014. „Eu cred că toate aceste abuzuri făcute de Negulescu au fost să ajungă la un singur om, la Mircea Cosma, cred că a făcut multe presiuni asupra multor oameni, asupra martorilor pe care i-am cerut in instanţă”, a dezvăluit omul de afaceri.
Episodul descris de Onea se referă la mega-dosarul DNA, cel al politicienilor şi afaceriştilor din jurul interlopului Răzvan Alexe. Iată ce spunea pe atunci cel anchetat de Negulescu: „Pe 17 octombrie am avut o perchezitie acasă şi la firmă, anul trecut în 2013, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Avocatul m-a sfătuit să merg la Parchet să dau declaraţie de bună voie, apoi să merg la DNA să fac denunţ că am avut relaţii contractuale. Am făcut denunţ prin noiembrie, 2013. Până pe 15 ianuarie, nu s-a întâmplat nimic, pe 15 m-am trezit cu poliţia şi mascaţii ca să merg la Parchetul Curţii de Apel. Am ajuns la 6 dimineaţa, pe la 9 a ajuns domnul procuror Negulescu, ne-a chemat, eram mai mulţi, pe unii îi ştiam, nu pe toţi. Prima audiere a început la 9 seara, între timp Negulescu se plimba cu ţigara aprinsă pe hol, se lega de mine, că la mine o să vină moşu mai târziu, cu 29 de zile! Lucruri la mişto. L-am întrebat dacă are ceva cu mine, mi-a zis: „dă-te dreacu, că am!” de faţă cu toţi, erau şi avocaţii. Mă cheamă la ora 21, intru, zice: „Lasă-l să scrie dracu ce vrea că tot 29 de zile îl aşteaptă! Nu ştiu de unde ştia de 29 de zile, procurorii dau 24 de ore!”, relata omul de afaceri.
Cazul „Negulescu”, la Comisia SRI
Comisia parlamentară de control al SRI i-a audiat, ieri, pe deputatul PSD Andreea Cozma și pe fostul ofiţer SRI Daniel Florea pe tema dosarelor instrumentate de fostul procuror DNA Mircea Negulescu, poreclit „Portocală”. Audierile au fost stabilite după ce în 28 februarie 2017, deputatul PSD Andreea Cosma a trimis o solicitare în care reclamă nereguli referitoare la procurorul DNA Mircea Negulescu şi instrumentarea unor dosare penale care o vizează pe ea şi familia ei. „Am primit, cu ocazia audierilor, mai multe documente. Ele vor face obiectul analizei noastre în cadrul Comisiei și vom decide în cursul săptămânii viitoare ce avem de făcut mai departe”, a declarat președintele Comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu. El a adăugat că „dacă vom ajunge la concluzia că trebuie să solicităm SRI anumite date, informații, rapoarte, vom face acest lucru. Nu am văzut toate documentele, am audiat, ni s-au prezentat documentele, vom vedea în cursul săptămânii acesteia.”