Florenta, orasul-muzeu al Toscanei

Florenta, orasul-muzeu al Toscanei

Numeroase expozitii de arta si monumente de valoare impodobesc strazile si cladirile cetatii, care poarta inca adanc amprenta bogatiei familiei de Medici.

Daca iti plac orasele in care istoria prinde glas la aproape fiecare colt de strada, arta este o parte din decorul cotidian, iar romantismul traieste in fiecare taverna sau restaurant, atunci Florenta ti se va potrivi ca o manusa.

Orasul este ca o enciclopedie savuroasa, usor de parcurs, cu strazi intortocheate si inguste, dar concepute toate sa ajunga la podurile de pe fluviul Arno.

Universul cladirilor-monument

Ca sa admiri linistit o Florenta cu strazile goale trebuie sa te scoli foarte devreme. Restul zilei este o continua incercare de a evita eventuale ciocniri cu multimea de trecatori, care se retrage mult dupa apusul soarelui.

Primii pasi ratacesc intre Baptiseriu, lacas inchinat Sfantului Ioan, Campanile del Giotto - clopotnita inalta de peste 80 de metri si impodobita cu sculpturi -, Palatul Vechi si Galeria de Arta Uffizi, sufletul celor mai frumoase opere de sculptura si pictura ce ilustreaza dezvoltarea artei europene, incepand de la greci si romani.

Umbrele celebre ale unor genii strajuiesc cetatea - Michelangelo, Brunelleschi, Dante, Boticelli sunt doar cateva dintre numele pe care le veti auzi pronuntate cu mandrie de locuitorii Florentei, care se considera ei insisi printre cei mai veseli si mai priceputi italieni.

Ponte Vecchio, negustorul de suveniruri

Nu doar centrul Florentei este un adevarat muzeu, ci si cartierele marginase si zona din jurul orasului, unde turistul grabit ajunge mai rar. Vile construite de arhitecti celebri pentru omniprezenta familie de Medici, gradini pline de flori, ascunse dupa ziduri inalte, fermecatorul peisaj al Toscanei, cu ciresi intunecati ce brazdeaza cerul.

Un loc special al Florentei este Ponte Vecchio, unul dintre podurile peste Arno pe care au fost construite macelarii, transformate apoi din ordinul lui Lorenzo in magazine de bijuterii. Pe Ponte Vecchio stau astazi creatiile celor mai cunoscuti bijutieri italieni. Si tot aici, amatorii de suveniruri vor avea parte de o oferta generoasa, compusa din obiecte din paie impletite, vase de ceramica pictate sau articole de pielarie.

Daca pasii te poarta in Piazzale Michelangelo, opreste-te un moment sa admiri atat bisericile si palatele mai de seama, cat si imprejurimile, aproape mereu cuprinse de ceata. Daca ajungi aici, priveste lacatele aninate pe Ponte Vecchio lasate de turisti pentru a se intoarce si nu uita sa gusti celebra inghetata Nocciola.

PRETURI

o bere: 1 euro

o cafea: de la 1,30 euro

o inghetata: intre 3,5 si 5,75 euro

un pahar de vin: de la 3 euro

o bucata de pizza la taraba: de la 2,10 la 3,00 euro

intrarea la muzee: intre 5 si 15 euro

rent a car: in jur de 35-50 de euro/ zi

un bilet de avion: in jur de 250 de euro (Alitalia)

Oferte

Cazare la Florenta, hotel 4*- 40 de euro/zi, cazare cu mic dejun. Oferta este valabila intre 13 ianuarie si 31 martie. CMB Travel (www.cmbtravel.ro)

Weekend (city break) la Florenta, hotel 3* - 364 de euro. Pachetul include transportul cu avionul si doua nopti cazare cu mic dejun. Marshal Turism (www.marshal.ro)

Nu ratati!

Domul. Una dintre cele mai mari catedrale din lume, Domul din Florenta este o capodopera de peste 500 de ani. Doar fatada a fost terminata abia in 1887. Una dintre cele mai frumoase picturi este cea a lui Dante, incununat cu lanturi, tinand in mana Divina Comedie deschisa - opera a lui Domenico di Michelino.

Muzeul banilor. Palatul Pitti. Parca niciunde nu se vede atat de bine cat de bogata era familia de Medici, ca in aceasta spectaculoasa avalansa de lucruri de pret. In aceste sali decorate cu fresce sunt expuse obiecte din metale pretioase, bijuterii, tesaturi brodate cu aur, cu perle, cu nestemate, mobile incrustate cu pietre dure, obiecte din fildes si din chihlimbar si vase din ametist si din cristal de stanca.

Biserica Sfanta Cruce. Familiile nobile din Florenta au ales aceasta biserica pentru odihna vesnica, iar in cazul in care nu a fost posibil, au ridicat aici monumente in memoria celor disparuti - cum este, de exemplu, cel al lui Dante. Aici sunt inmormantati, printre altii, Macchiavelli si poetul Ugo Foscolo.

Muzeul de portelan. Casino del Cavaliere este un mic edificiu construit pentru copiii lui Cosimo al III-lea. Aici pot fi admirate portelanuri splendide, ce provin din cele mai vestite manufacturi ale lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News