Floarea unică în lume, care crește pe stâncile din România. Turiștii o pot admira doar în luna aprilie

Floarea unică în lume, care crește pe stâncile din România. Turiștii o pot admira doar în luna aprilie Sursa foto: Teresa A Kenney | Dreamstime.com

România este o țară cu multe peisaje impresionante, dar și cu o floră și faună bogată. Pe stâncile din Clisura Dunării crește o floare rară, unică în lume. Turiștii au de parcurs un drum lung până la ea și o pot admira doar în luna aprilie.

România se poate mândri cu o floare unică în lume, care crește doar pe stâncile din Clisura Dunării. Sfioasă, laleaua galbenă de Cazane a înflorit și este gata să își etaleze frumusețea în fața turiștilor iubitori de plante. Ea înflorește în fiecare an la începutul lunii aprilie și poate fi admirată doar în această perioadă.

Laleaua galbenă de Cazane mai este cunoscută și sub numele de laleaua bănățeană și crește pe versanții sudici și abrupți ai Ciucarului Mare, care străjuiesc Cazanele Mari ale Dunării. Turiștii pot admira floarea până la începutul lunii mai, numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Floarea este unică în lume și protejată, astfel că, în cazul în care cineva ar rupe un fir, riscă o amendă de 10.000 de lei.

Laleaua galbenă de Cazane a fost prezentă și în Serbia, pe versanții nordici dintre Porțile de Fier, însă în ultimii zece ani nu au mai înflorit în regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legenda florii laleaua galbenă de Cazane, floarea unică în lume, spune că o fetiță a fost izgonită de acasă de mama sa vitregă. Fetița a fugit în această zonă sălbatică și a plâns mult, lacrimile sale transformându-se în lujere de lalea galbenă.

Sursa foto: Paul Zano / Facebook

Turiștii pot admira laleaua galbenă de Cazane în luna aprilie

Floarea unică în lume înflorește an de an la începutul lunii aprilie și poate fi admirată de turiști până la începutul lui mai. Persoanele care vor să privească minunățiile naturii pot plăti o excursie cu barca în Defileului Cazanele Dunării.

„Intrăm în cea mai spectaculoasă zonă a Defileului Cazanele Dunării, Cazanele Mari, porţiunea din Dunăre care nu se poate vedea decât de pe apă. Mai ales în această perioadă este spectaculoasă, datorită înfloririi lalelelor galbene de Cazane, tulipa ungarica, o specie endemică, care creşte doar aici, în Cazane”, arată Alin Subţire, ghid, pentru Observator.

Laleaua galbenă de Cazane se găsește în pâlcuri de câte 20 - 30 de flori și, în fiecare an, înfloresc câteva mii. Florile rezistă mai mult în anii în care vremea este rece. Laleaua a devenit un simbol al zonei și atrage turiștii.