Insula care odinioară era considerată „Perla Europei” a fost scufundată de Ceaușescu

Insula care odinioară era considerată „Perla Europei” a fost scufundată de Ceaușescu Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Au trecut 51 de ani de când insula care odinioară era considerata „Perla Europei” a fost scufundată de către comuniști. Este vorba despre Ada Kaleh, un paradis cu acele casele pitorești, miresme exotice ale restaurantelor si cafenelelor care fermecau turiștii veniți din toate colțurile Europei.

Ada Kaleh a devenit rapid o atractie turistica foarte cunoscuta a vremii. Dunarea ascundea o enclava turceasca devenită un punct turistic unic prin specificul său. Dar, din păcate, Ada Kaleh a picat victima dorințelor de progres ale comuniștilor, fiind acoperită de ape în 1970, dupa construcţia Portilor de Fier. Ada Kaleh s-a aflat în mijlocul Dunării, la 4 kilometri de Orșova şi 18 kilometri de Drobeta Turnu-Severin. Avea o lungime de 1,7 kilometri şi o lățime de doar 500 de metri.

Mai trebuie menționat că insula găzduia ceea ce era atunci cel mai mare covor oriental al lumii, fiind dăruit de către sultanul Abdul al II-lea, în semn de prețuire a insularilor, în 1904.

Geamia din Ada Kaleh - Wikipedia

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Wikipedia

Insula a fost dinamitată şi acoperită de apele Dunării la ordinul lui  Nicolae Ceaușescu

La începutul secolului al XV-lea, insula este locuita de turci şi devine un port important pe Dunăre. Odată cu expansiunea Imperiului Habsburgic, rolul sau comercial este substituit celui de apărare.

Insula devine o cetate militară care de-a lungul timpului a avut diferite roluri și diferiți conducători. Această insulă a fost vreme de un secol subiectul unor dispute între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. Insula a fost construită de către habsburgi în secolul XVIII, iar în timp, ajunge să fie măcinată de vreme.

Ada Kaleh 3

Prin tratatul de la Passarowitz, din 1718, Oltenia şi Banatul revin Imperiului Habsburgic. Pe insulă începe să se clădească o fortăreață Vauban, rar întâlnita în această parte de continent, fiind caracteristică mai ales Europei Occidentale.

Ada Kaleh 5

În momentul în care această insulă a fost scufundată, odată cu ea au dispărut vechile catacombe, tunelurile dar și o parte din ruine, precum și casele care se ridicau semeț pe aceste ruine. Luate împreună, acestea reușeau să redea insulei un aer romantic dar și misterios, fiind un loc preferat de către turiști.

Acest loc a reprezentat în trecut un punct de refugiu pentru contrabandiști, dar și pentru cei care erau dornici de aventură. Toate aceste lucruri au durat până când a luat naștere Tratatul de la Adrianopol. Acest loc reprezintă pentru mulți dintre noi care nu am putut păși pe acea insulă, unul plin de poveste, parcă făcând parte din vechile povestiri.

Ada Kaleh 4

În anul 1923, insula Ada Kaleh a fost recunoscută drept teritoriu românesc prin Tratatul de la Lausanne

Acela a fost și momentul când locuitorii, aproximativ 600 de persoane de origine turcă și-au pierdut privilegiile de locui acolo, implicit și siguranța.

În anul 1931, regele Carol al II-lea, alături de prim-ministrul Nicolae Iorga au dat localnicilor insulei dreptul de a importa, fără a plăti taxe vamale, alimente, tutun, alcool, cafea și obiecte de bazar însă într-un număr limitat. Datorită acestui lucru, economia locală a cunoscut o ascensiune considerabilă.

Trei ani mai târziu, Ada Kaleh era recunoscută ca stațiune climaterică, lucru ce a permis locuitorilor săi să vândă produse alimentare precum rahat turcesc, baclava, astfel că viața de acolo părea să devină un adevărat paradis.

Un paradis scufundat

Această viață de vis a luat sfârșit în momentul în care comunismul a fost instaurat. Astfel, cei mai bogați insulari au fost deportați în Bărăgan sau Turcia cu condiția de a preda averea acumulată. Totodată, localnicii au fost mutați între anii 1970-1971.

Odată cu punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Porțile de Fier, insula Ada Kaleh, fiind inundată, a trecut în uitare, doar bătrânii locului îşi mai amintesc cu nostalgie de acea mică bucățica de Orient de pe Dunăre. Înaintea creării lacului de acumulare de la Porțile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Șimian în anii următori nu s-a finalizat, iar majoritatea locuitorilor a preferat să se mute în alte regiuni ale României, cum ar fi Dobrogea, sau să emigreze în Turcia, potrivit wikipedia.