Flashmob al romilor în centrul Chișinăului

Flashmob al romilor în centrul Chișinăuluiflashmob romi / sursa foto: captură video FB

Un flashmob al romilor a avut loc în centrul capitalei Republicii Moldova, Chișinău, în cursul după-amiezii de sâmbătă.

Flashmob anti-discriminare la Chișinău

Participanții la acest flashmob, reprezentanți ai comunității, au cerut să le fie respectate drepturile și să nu mai fie discriminați

Persoanele care reprezintă comunitatea romă din Republica Moldova consideră că autoritățile au datoria de a veghea la respectarea drepturile lor și să ia măsuri pentru a combate discriminarea.

Mesajul Asociației Mediatorilor Comunității Rome a fost transmis autorităților Republicii Moldova printr-un flashmob desfășurat în centrul Chișinăului.

Ce s-a cerut la acest flashmob

Cei prezenți la manifestație au declarat că încercă să atragă atenția cetățenilor asupra impactului negativ pe care îl are discursul de ură îndreptat contra minorității rome din țară.

Participanții la flashmob au mai spus că au obosit din cauza stereotipurilor prezente în societate și au declarat că vor să nu mai fie discriminați.

flashmob romi

flashmob romi / sursa foto: captură video FB

Cea mai mare problemă a membrilor comunității rome din Republica Moldova este, potrivit participanților la flashmob, găsirea unui loc de muncă.

Directorul Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari a declarat că, din cauza discriminării la care sunt supuși, mulți romi aleg să muncească în calitate de zilieri.

Care sunt marile probleme ale minorității rome

Iar una dintre marile probleme ale acestei minorități este lipsa de calificare profesională. În același timp, discriminarea la angajare este încă prezentă, iar participanții la acest flashmob din centrul capitalei spun că nu s-au întreprins suficiente măsuri pentru incluziunea în societate a romilor.

„Discriminarea, discursul de ură și rasismul nu au granițe, de aceea acest flashmob este realizat simultan la Chișinău și la Tiraspol de către Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari (ANMC) și, respectiv, de către Asociația obștească Șatra de pe Nistru (Шатёр на Днестре), cu sprijinul Agenției ONU Moldova pentru Drepturile Omului. Acest eveniment face parte din proiectul „TANDEM”, care urmărește consolidarea coeziunii sociale a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, au declarat organizatorii evenimentului din Chișinău.

Potrivit Recensământului din 2014, în Republica Moldova locuiesc oficial 13.900 de romi. Dar, în realitate, Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței estima, în raportul său pentru Republica Moldova, că numărul de romi din țară este de peste 107.000.