Fiul disidentului Gheorghe Ursu: O sentinţă abjectă. Andrei Ursu cere intervenția Parchetului

Fiul disidentului Gheorghe Ursu: O sentinţă abjectă. Andrei Ursu cere intervenția Parchetului Disidentul Gheorghe Ursu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, afirmă că Parchetul general ar trebui să găsească o cale extraordinară de atac în dosarul tatălui său.

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, au fost achitaţi joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind definitivă.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, susţine că sentinţa definitivă de achitare primită de torţionarii tatălui său, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, din partea Curţii Supreme, anunțată joi, este una ”scandaloasă şi abjectă”.

Andrei Ursu: Motivarea este kafkiană

„Este o sentinţă scandaloasă, este o sentinţă abjectă. Probatoriul a fost foarte solid, covârşitor, dosarul are zeci de volume de mărturii care arată vinovăţia celor doi torţionari şi vinovăţia întregului aparat represiv care a acţionat în anii ’70- ’80 şi care a făcut multe victime. (…) Acest complet de judecată a ajuns să spună că Securitatea nu a fost violentă, că au fost doar nişte cauze întâmplătoare, izolate, că nu se poate spune nici măcar că a existat o relaţie de adversitate între disidenţi şi aparatul represiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii au considerat că aceste cazuri de violenţă n-au fost exact în 1985 ( n.r. - anul în care Gheorghe Ursu a murit în arestul Securităţii) . Au fost în ’83, în ’87… Această motivare, că aceste cazuri de violenţă n-ar fost în aceeaşi perioadă cu Gheorghe Ursu, este pur şi simplu kafkiană. De fapt, în 1985, Radu Filipescu era deţinut la Aiud şi bătut. Radu Filipescu şi toţi colegii lui erau bătuţi la zarcă, ţinuţi ca Hristos, suspendaţi, cu inele, ca şi Gheorghe Ursu, care a trecut şi el trei zile pe la izolare severă, unde a fost bătut sălbatic”, a declarat Andrei Ursu, la Prima TV, citată de România Tv.

Parchetul General caută o cale extraordinară de atac

Andrei Ursu consideră că, dacă Parchetul General ar găsi o cale extraordinară de atac, ar fi „o bilă albă”, „un punct de onoare”.

„Nu pot să-mi pun o speranţă sau nu, trebuie să văd despre ce este vorba, să vorbim şi cu avocaţii noştri. Dacă Parchetul e în stare de aşa ceva, ar fi o bilă albă şi un punct de onoare pentru Parchet, dacă ar găsi o asemenea cale extraordinară de atac. Aici e vorba nu numai despre impunitatea celor doi torţionari, Pârvulescu şi Hodiş, e vorba despre impunitatea tuturor crimelor din anii ’80. E vorba despre o responsabilitate pentru generaţiile viitoare. Să nu se mai întâmple! Să împiedicăm o viitoare dictatură, pentru că asta este esenţa dictaturii: violenţa, aparatul represiv. O dictatură nu se susţine fără un aparat represiv violent”, a mai afirmat Andrei Ursu, în interviul pentru emisiunea Insider politic de la postul amintit.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că se analizează soluţia dispusă de ICCJ, inclusiv identificarea unei posibilități juridice de a declara o cale extraordinară de atac.

Gheorghe Ursu a fost ucis în bătaie de securiștii achitați

Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a trimis scrisori către postul de radio „Europa Liberă". Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică, Securitatea i-a înscenat un caz de drept comun pentru posesia a 17 dolari, pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. Inginerul a murit pe 17 noiembrie 1985, în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu și alți ofițeri securiști.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, la acel moment şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului. Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după 10 ani, iar Marin Clită a ieşit din puşcărie după 9 ani pentru bună purtare, potrivit Adevărul.