Scandal la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Care a fost motivul demiterii lui Andrei Ursu

Scandal la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Care a fost motivul demiterii lui Andrei Ursu Sursa: Arhiva evz

Directorul ştiinţific al instituției, Andrei Ursu a fost demis din funcție după ce încheiase o cercetare cu privire la dezinformarea din timpul Revoluției din 1989. Reprezentanții Instituției spun că a acesta a fost eliberat din funcție deoarece nu avea studiile necesare conform fișei postului.

Demiterea lui Andrei Ursu din funcția de director ştiinţific a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie (IRDD) 1989 a generat un adevărat scandal în instituție.

Mai multe persoane au declarat, sub protecția anonimatului, că această demitere a fost dispusă de Elilian Cutean, secretar general al Institutului Revoluției. Totul după ce Andrei Ursu încheiasă o cercetare cu privire la dezinformarea în Dosarul Revoluției din 1989.

Și Asociaţia Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989 a criticat, recent, demiterea lui Andrei Ursu şi a susţinut că se încearcă blocarea cercetării în cadrul Institutului Revoluţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme în CV

Instituția a emis în comunicat de presă în care explică că Andrei Ursu a fost demis din funcție pentru că nu avea studiile necesare. „Având în vedere interesul deosebit al opiniei publice faţă de situaţia creată în cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, privind demiterea domnului Andrei Ursu din funcţia de director ştiinţific, Colegiul Naţional, ca organ deliberativ de conducere al Institutului, precizează că domnul Andrei Ursu a fost numit în funcţia de director ştiinţific al Direcţiei de Cercetare, în baza CV-ului din care reiese faptul că este Cercetător al istoriei comunismului şi Cercetător acreditat CNSAS din anul 2015.

Verificările ulterioare au dovedit că domnul Andrei Ursu nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric. În legătură cu acestea, Ministerul Muncii şi Comisia de Muncă din Parlamentul României au precizat că, pentru ocuparea funcţiei de director ştiinţific, este obligatoriu titlul de Cercetător Ştiinţific gradul 2", se menționează în comunicatul de presă.

Se anunță o anchetă internă

Potrivit sursei citate eliberarea din funcție s-a dispus din cauza acestei incompatibilități și nu din cauza cercetării efectuate în ultimul an. „Ca urmare a constatării incompatibilităţii între pregătirea profesională a lui Andrei Ursu şi cerinţele legale necesare ocupării funcţiei de director ştiinţific al Direcţiei de Cercetare, pe care acesta nu le îndeplineşte, s-a impus eliberarea sa din funcţie.

Contrar celor apărute în mass-media, Colegiul Naţional a aprobat cu unanimitate de voturi Programul de cercetare propus de directorul ştiinţific, Andrei Ursu, în baza căruia şi-a desfăşurat activitatea Direcţia de Cercetare în anul 2022. Deoarece în funcţionarea Institutului Revoluţiei au fost reclamate unele deficienţe de ordin administrativ şi juridic, acestea vor face obiectul unei analize şi unui audit extern, iar concluziile vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice", se mai arată în comunicatul de presă.