Agenția internațională de rating Fitch a atribuit Republicii Moldova un rating de țară B+ cu perspectivă stabilă. Acesta este cu două trepte mai sus față de cel atribuit anterior de agenția Moody’s. Moldova a convins prin stabilitatea macroeconomică și financiară și cu printr-o inflație joasă, printre altele.
Republica Moldova, raiting de țară B+
Acesta este un semnal foarte puternic pentru investitori și piețele financiare și consolidează încrederea în economia moldovenească a afirmat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o postare pe rețelele sociale.
Potrivit raportului Fitch, ratingul B+ al Moldovei reflectă angajamentul autorităților de a menține stabilitatea macroeconomică și financiară, nivelul scăzut al datoriei publice și accesul facil la finanțare externă.
Totuși, „acești factori sunt contrabalansați de expunerea ridicată la tensiuni geopolitice din cauza războiului din Ucraina vecină, a unui conflict înghețat și a riscului de interferență străină destabilizatoare în politica internă, precum și a unui deficit de cont curent (DCC) structural mare și a unei datorii externe nete ridicate”, afirmă Fitch.
Cu ce a convins Republica Moldova
În raportul din 27 septembrie 2024, agenția a lăudat politicile publice consistente și prudente ale guvernului de la Chișinău, dar și faptul că Banca Națională a Moldovei (BNM) a reușit să tempereze inflația.
Un alt aspect care a contat în evaluare a fost cel legat de rezervele valutare ale BNM care sunt estimate să atingă nivelul de 5,2 miliarde dolari la sfârșitul anului.
Nivelul este considerabil mai mare decât media pentru țările cu rating-ul B, apreciază agenția, care adaugă că sistemul bancar moldovenesc rămâne rezilient, cu un nivel ridicat de capitalizare.
Riscuri
La capitolul riscuri, raportul evidențiază faptul că Republica Moldova este foarte expusă la consecințele războiului din Ucraina.
De asemenea, agenția subliniază interferența Rusiei în politica internă și prezența militară în regiunea transnistreană, precum și riscul ca evoluțiile politice interne să perturbe orientarea actuală a politicii externe a țării către UE și SUA.
Fitch Ratings, una din cele trei mari agenții de evaluare a creditului, alături de Moody's și Standard & Poor's, a întrerupt evaluarea pentru Moldova în anul 2009.