Șahistul Kasparov, lecție de strategie pentru moldoveni: Nu fiți pionii cuiva, nu pierdeți șansa!
- Viorica Gheorghe
- 7 octombrie 2024, 12:20
Republica Moldova. Renumitul campion mondial la șah, Garry Kasparov, s-a adresat moldovenilor, în preajma referendumului constituțional. Kasparov declară că cetățenii Republicii Moldova au de ales între un trecut totalitar și un viitor bazat pe valori democratice.
Kasparov cheamă moldovenii la urne
Campionul mondial la șah, Garry Kasparov, consideră drept o prioritate integrarea europeană a Republicii Moldova. Acesta i-a îndemnat pe moldoveni să nu rateze șansa de a-și construi un viitor mai bun. Kasparov a sugerat moldovenilor să participe activ la referendumul constituțional din 20 octombrie.
„Pe 20 octombrie aveți de făcut o alegere istorică. Este alegerea între trecut și viitor. Nu pierdeți această oportunitate. Am călătorit în întreaga lume. Am fost în toate țările din Europa, dar în această listă nu era țara voastră. Sper că în perioada următoare să pot veni în Republica Moldova, care va deveni parte a marii familii europene”, a declarat Garry Kasparov.
Kasparov s-a retras din sport în 2005, anunțând că se va concentra pe politică și scris. Acesta este unul dintre liderii opoziției din Federația Rusă.
În 2008, a fost candidatul mișcării „O altă Rusie” la alegerile prezidențiale.
Referendum și alegeri prezidențiale, în aceeași zi
Pe 20 octombrie, moldovenii sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele. În buletinul de vot vor figura 11 candidați.
- Alexandr Stoianoglo, Partidul Socialiștilor;
- Maia Sandu, Partidul Acțiune Solidaritate;
- Renato Usatîi, Partidul Nostru;
- Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei;
- Irina Vlah, candidată independentă;
- Ion Chicu, Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei;
- Andrei Năstase, candidat independent;
- Octavian Țîcu, Blocul electoral „Împreună”;
- Victoria Furtună, candidată independentă;
- Tudor Ulianovschi, candidat independent;
- Natalia Morari, candidată independentă.
În aceeași zi, cetățenii cu drept de vot urmează să aleagă vectorul, spre care vor să se orienteze țara.
Plebiscitul are ca scop includerea în Constituție a unei prevederi privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării.
Astfel, în buletinele de vot, cetățenii vor fi întrebați: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.