La evenimentul găzduit de asociația internațională de presă API / IPA, prioritățile președinției în a doua jumătate a anului au fost prezentate de Reprezentantul permanent al Sloveniei la UE, Iztok Jarc, și de adjunctul său, Tamara Weingerl-Požar.

Prioritățile includ reziliența, recuperarea bazată pe tranziția verde și digitală și o uniune autonomă strategic, Conferința pentru viitorul Europei, modul de viață european, statul de drept și criterii egale pentru toți, și o uniune credibilă și sigură, capabilă de a asigura protecție și stabilitate în vecinătatea sa.

Reporterii s-au interesat cel mai mult de solicitantul pachet legislativ de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, denumit popular Fit for 55.

Fit for 55 declanșează un adevărat tsunami legislativ

Potrivit lui Weingerl-Požar, se așteaptă ca pachetul să declanșeze un „adevărat tsunami legislativ”, iar președinția slovenă a UE așteaptă o propunere din partea Comisiei Europene până la 14 iulie.

În ceea ce privește blocajul numirii procurorilor europeni delegați de Slovenia, ambasadorul Jarc a declarat că Slovenia sprijină formarea Parchetului European. El a spus că este în curs o altă rundă de numiri, deoarece prima nu a fost încheiată, și că există dorința și speranța că procurorii delegați vor fi numiți cât mai curând posibil.

Unul dintre evenimentele cheie din timpul președinției va fi summit-ul UE-Balcanii de Vest, din Slovenia, din 6 octombrie, Jarc afirmând că dorința este să se realizeze progrese până în septembrie în ceea ce privește negocierile de aderare la UE cu Macedonia de Nord și cu Albania.

Jarc a fost, de asemenea, întrebat despre extinderea spațiului Schengen, Croația, România și Bulgaria așteptând să se alăture acestui spațiu, dar a spus doar că există interes pentru progrese în această chestiune.

Președinția slovenă se va ocupa de aproximativ 150 de dosare, iar Jarc a menționat că președinția slovenă este cadrul în care lucrurile vor reveni la normal atunci când este vorba de posibilitatea întâlnirilor în persoană.

Sunt planificate în total 45 de întâlniri la nivel ministerial sau superior, în plus față de aproximativ 1.600 de întâlniri de lucru, majoritatea la Bruxelles. Slovenia va găzdui aproximativ 15.000 de persoane, inclusiv aproximativ 50 de corespondenți la Bruxelles, în acest weekend.

Sursa STA

 

Traducerea: Cristina Zaharia/czaharia/fmatei