Fiscul vrea să ne ia banii cu vorba bună

Fiscul vrea să ne ia banii cu vorba bună

ANAF vrea să schimbe imaginea negativă și să-și ia o „față umană” în relația cu contribuabilii

Ostilitatea cu care se poartă inspectorii Agenţei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este una dintre problemele cel mai des reclamate de mediul de afaceri, alături de numărul ridicat al controalelor.

Dacă întrebi oamenii de rând, inspectorii Fiscului sunt cei care dau iama mai ales în micii întreprinzători, buticari şi chioşcuri. Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, spune însă că lucrurile se vor schimba. „Mult mai mulți bani vin din vorba bună decât din presiune”, spune Doroş, adăugând că presiunea trebuie să crească doar la cei care nu vor să se conformeze la plata taxelor. „Vrem să stăm mai mult de vorbă cu contribuabilii”, a declarat tot şeful Fiscului, la prezentarea bilanţului de activitate pe 2015. Pe de altă parte, nici nu a spus ce pedepse riscă inspectorii care încalcă regulile de conduită sau unde pot fi făcute sesizări.

Premierul Dacian Cioloş, prezent ieri la eveniment, a cerut inspectorilor „să nu abuzeze de puterea pe care o au”.

„O instituție mult blamată”

„Ați fost o instituție mult blamată. Trebuie să înţeleagă toată lumea că ANAF nu este un organ represiv. Îmbunătățirea colectării, reducerea evaziunii se pot face fără a crea teamă în rândul celor care își fac treaba în mod corect”, a afirmat premierul.

Conform datelor prezentate ieri, ANAF a redus în 2015 cu aproape o treime numărul controalelor şi inspecţiior fiscale, faţă de 2012, în timp ce sumele suplimentare stabilite ca obligaţie de plată cu crescut de trei ori în acest interval.

Încasările ANAF s-au majorat anul trecut cu aproape 8%, peste creşterea PIB-ului, suma colectată fiind de 196,8 miliarde lei. Pe de altă parte, Fiscul se confruntă cu foarte multe procese, riscând să returneze sume importante de bani. Numai anul trecut, agenții economici au contestat în instanță mii de decizii de impunere, potrivit revistei „Capital”. Până acum, rata succesului a fost de 60% pentru companii.

Averile, sub lupă

ANAF vrea să ia la puricat și marile averi, dar şi să extindă cercetarea pe zonele cu grad ridicat de risc de evaziune. „Am identificat categoriile cu risc fiscal, vom începe controalele și aici. Pe marile averi, faza de cercetare a ajuns la unele concluzii, sunt câteva persoane unde a început controlul”, a spus şeful Fiscului. Totodată, vor extinde controalele pe zona preţurilor de transfer, între persoane afiliate. Reprezentanţii ANAF nu au spus nimic despre recuperarea banilor furați de condamnații penal, adică sute de milioane de euro anual.