Firmele lui Sârbu, controlate de Inspecţia Muncii

Firmele lui Sârbu, controlate de Inspecţia Muncii

De aproape o săptămână, experţii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti au luat la puricat firmele de media ale fostului patron de la ProTV, Adrian Sârbu.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti au declanşat o acţiune de control la firmele de media ale lui Adrian Sârbu pentru a vedea în ce măsură este respectată legislaţia muncii. Potrivit unor surse, în prima zi de control angajaţii găsiţi la birou au fost puşi să semneze un act de prezenţă. Alţii au fost invitaţi la discuţii cu inspectorii, care au început simultan o verificare la sânge a actelor din firme. "Unora li s-a reproşat că au salarii mari" Se pare că la originea controlului s-ar afla mai multe plângeri ale foştilor angajaţi ai lui Sârbu, daţi afară sau trecuţi pe linie moartă fără prea multe explicaţii. "Unora li s-a reproşat că au salarii mari, deşi argumentul era unul pueril. Altora, li s-a spus că posturile le vor fi desfiinţate, dar nu s-a întâmplat acest lucru", ne-a explicat un fost angajat al Pro Sport. Acesta susţine că "războiul a fost declanşat în momentul în care Mediafax s-a unit cu Pro Sport. Au fost daţi afară atunci şefii departamentelor Economic, Social şi Sport de la Mediafax, toţi oameni capabili. Au venit alţii, pentru că până la urmă n-a acţionat criteriul competenţei, ci spiritul de gaşcă". Cei care i-au adus lui Sârbu pe cap ITM-ul au reclamat exact cele amintite mai sus: restructurări fără motivaţii clare, încălcări ale Codului Muncii. Multe contracte part-time "Cât am lucrat pentru Sârbu am primit bani de pe mai multe firme, nu doar de la firma la care eram angajat. Suma era cea negociată, dar acest lucru mi s-a părut întotdeauna foarte ciudat", a declarat un alt fost angajat. Parte din actualii salariaţi ai lui Sârbu au contracte part-time: două ore trecute pe cartea de muncă, restul banilor venind din contracte de drepturi de autor, deşi numărul de ore prestate e mult mai mare decât în acte. Rezultatele controlului vor fi făcute publice abia la începutul săptămânii viitoare, potrivit reprezentanţilor ITM Bucureşti. "Este vorba despre un control constant care se face la toţi angajatorii pentru a verifica respectarea legislaţiei muncii. Nu pot să vă dau mai multe amănunte atâta vreme cât controlul este încă în derulare", a spus Marilena Balabuti, inspector adjunct pentru relaţii de muncă la ITM Bucureşti.

"Este vorba despre un control constant care se face la toţi angajatorii pentru a verifica respectarea legislaţiei muncii." Marilena Balabuti, inspector ITM Bucureşti

Ne puteți urmări și pe Google News