Firea știe de ce Capitala nu trebuie carantinată! Detaliul care dă totul la iveală
- Andreea Vlad
- 10 octombrie 2020, 21:55
Fostul primar general al Capitalei a expus, sâmbătă, argumentele esențiale în virtutea cărora autoritățile nu trebuie să plaseze în carantină cel mai mare oraș al țării, pe care îl cunoaște foarte bine având în vedere că a fost edil timp de patru ani.
Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat sâmbătă de ce nu trebuie carantinată Capitala, după ce zvonurile despre izolarea iminentă a Bucureștiului au început să ia amploare. Principalul argument invocat de Firea studiile internaționale care arată că, în prezent, regiunea București-Ilfov are aproximativ 4 milioane de rezidenți, în vreme ce vechile statistici oficiale iau în calcul doar jumătate din populația reală.
Incidența coronavirusului, sau numărul de cazuri la mia de locuitori, este indicatorul invocat de autorități atunci când vorbesc de impunerea unor noi restricții pentru populație.
Comedie sau tragedie?
"Sunt 3,5 milioane de locuitori în București și aproximativ 500 de mii în Ilfov, în total, 4 milioane. Nu înțeleg de ce autoritățile dau acest număr, 2,2 milioane, care nu corespunde realității. Ar trebui raportată incidența la numărul real de locuitori. Sub nicio formă n-ar trebui carantinată Capitala (...) Ce ar fi trebuit să se întâmple, și nu s-a întâmplat, este acea testare masivă a populației asimptomatice, pentru a izola cartierele cu incidență mare. Acum culegem roadele nepăsării din martie.
S-a spus (despre testarea în masă) că nu este cazul, culminând cu faptul că în campania electorală s-a spus despre această testare în masă că este o comedie. Acum, cei care mi-au fost adversari spun că vor demara urgent această măsură", a spus Firea, indicând declarațiile recente, făcute în acest sens de către noul primar general Nicușor Dan.
Bucureștiul, cod roșu
Potrivit Gabrielei Firea, dacă în București s-ar fi efectuat, după modelul altor capitale europene, testarea în masă, incidența cazurilor de COVID în școli ar fi fost mai mică.
Bucureştiul are un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, situat la o valoare foarte mare, de 2,28, peste pragul de 1,5. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, miercuri, 7 octombrie, că este posibilă carantinarea sectoarelor, dacă rata de incidenţă a COVID-19 creşte.
Sursa: Antena 3