Să fie războiul Gabrielei Firea începutul unor dezvăluiri de senzație despre implicarea cuplului Liviu Dragnea - Carmen Dan în Tulburările din 10 august 2018? România lui Cristoiu

Să fie războiul Gabrielei Firea începutul unor dezvăluiri de senzație despre implicarea cuplului Liviu Dragnea - Carmen Dan în Tulburările din 10 august 2018? România lui Cristoiu

Ion Spînu, unul dintre puținii jurnaliști care, asemenea mie, sînt interesați să dezlege marile enigme ale Tulburărilor din 10 august 2018, mi-a trimis link-urile la două filmulețe care circulă pe Internet despre Episodul violențelor la care sunt supuși de către Jandarmi cei patru turiști israelieni.

Din cîte se știe, am fost un adversar al măsurilor de protest zise și spontane desfășurate în Piața Victoriei din ianuarie 2018 pînă în 10 august 2018.

Nu reacții ale societății civile împotriva pumnului cu care PSD vrea să guverneze pe post de cap. Am fost și sînt un adversar deoarece aceste mișcări n-au fost asumate legal de către un organizator. Chestia cu spontaneitatea revoltaților strînși în Piață prin rețelele sociale a fost și este o șmecherie a Forțelor oculte de a folosi Strada pentru a-și promova în România democratică interesele obscure. Mai toate protestele au fost convocate pe Internet de ONG-uri cu titluri pompoase, amintind de titlurile date de propaganda bolșevică. Nici una dintre ele n-a catadicsit să meargă la primărie și să ceară autorizație.

De ce?

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că toate așa-zisele mișcări spontane au evitat asumarea publică de către un organizator. Televiziunile de știri n-au reușit niciodată să smulgă celor prezenți în Piață alte precizări decît Vasilica și Costel, cei doi ținîndu-se de mînă ca-n filmele sovietice gen Zboară Cocorii. Refuzul ONG-urilor de a-și asuma responsabilitatea protestelor, absența liderilor, fuga participanților de identificarea publică mi s-au părut și mi se par note suficient de suspecte pentru a crede în existența unor Operațiuni Speciale. Dacă mitingul din 10 august 2018 ar fi avut un organizator, unul care să-și asume în fața forțelor de ordine responsabilitatea pentru caracterul pașnic, România n-ar fi cunoscut Tulburările de la 10 august 2018. Chiar din clipa primei violențe împotriva jandarmilor, organizatorii care, firește, ar fi avut o structură în Piață, i-ar fi depistat pe provocatori și i-ar fi dat pe mîna Poliției. Ca să nu mai spun că la un moment dat, organizatorii, văzînd că le scapă totul de sub control, ar fi anunțat că se retrag din Piață. În chip bizar, la mitingul din 10 august 2018, nici un ONG cu oameni în Piață nu s-a desolidarizat de violențe și n-a anunțat că părăsește Piața.

Dincolo de încălcarea Legii, manifestările de stradă au fost o mînă de ajutor dată PSD-ului lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis, Opoziția și-au limitat lupta împotriva PSD la sprijinirea mișcărilor de stradă. Numai că aceste mișcări n-au atins nici cu o floare PSD în punctul său vulnerabil:

Dezastrul Guvernării.

Sloganele clișeu, gen Ciuma Roșie, Penalii, au trecut în plan secund adevăratele probleme pe care le are PSD chiar și în fața propriului electorat: Cele care țin de proasta administrare a țării, de irosirea pe fleacuri a doi ani de majoritate parlamentară zdrobitoare. Am urmărit, așadar, filmulețele cu minima obiectivitate a jurnalistului care în polemica dintre PSD și Opoziție încearcă să fie echidistant. Ceea ce am văzut însă mi s-a părut a se petrece nu în România lui 2018, membră a UE, ci într-o țară africană condusă de un trib sălbatic. Departe de manifestația propriu-zisă, o haită de jandarmi înarmați cu scuturi și bastoane se năpustește asupra celor patru turiști străini, îi scot cu forța din taxi, le smulg cămășile, îi încătușează și-i trîntesc cu fața-n jos pe asfalt. Aici cei patru sînt loviți cu bastoanele. Tineri și tineri strigă la animalele cu chip de om să se oprească și filmează cu telefonul mobil. Excitați, ca niște tauri, jandarmii în haită se năpustesc cu bastoanele asupra celor care filmează.

Ce-a fost asta?

O scenă de un incredibil abuz al Jandarmeriei.

O scenă de călcare în picioare de către Stat a drepturilor civile ale individului. Urmărindu-i pe jandarmi în violența lor bezmetică te întrebi dacă nu cumva erau drogați.

Că altă explicație a felului în care se comportă cu patru cetățeni fără apărare nu există.

Ulterior, Jandarmeria s-a scuzat bîiguind că israelienii au fost confundați cu huliganii care, vezi Doamne! se urcau în taxiuri pentru a o șterge din Piață. Fie și această precizare ar fi fost suficientă pentru ca Parchetul militar să ceară arestarea preventivă a Jandarmilor. Pentru că în răspunsul Jandarmeriei se găsește un fapt de neconceput: transformarea unei evacuări a Pieței într-o reprimare sălbatică a protestatarilor.

Evacuarea Pieței înseamnă o operațiune care trebuia să se limiteze la scoaterea oamenilor din Piață. Nu prin năpustirea pur și simplu a tot ce era ființă vie în calea jandarmilor, ci prin folosirea tehnicilor învățate la școală de ținere sub control a unei mulțimi fără a folosi violența gratuită. Ce treabă aveau jandarmii cu persoanele violente care plecau din Piață cu taxiul? Plecau, nu rămîneau să se bată cu jandarmii. Păi dacă plecau, de ce-i mai urmăreau jandarmii?

Ca să-i bată.

Strada Nicolae Iorga e la vreo jumătate de kilometru de Piața Victoriei. În noaptea de 10 spre 11 august 2018, ieșind la fereastră, am văzut alergînd pe stradă și forțînd poarta la sedidul PMP ca să se ascundă, tineri protestatari. Fugeau de jandarmi care porniseră prin București să-i bată.

Admițînd că respectivii provocaseră jandarmii în Piață, ce căutau jandarmii la distanța asta de Piață? Misiunea lor fusese de a evacua Piața. Jandarmii, iată, porniseră la vînătoare de protestatari. Toată lumea s-a indignat că patru turiști israelieni au fost brutalizați de jandarmi deoarece fuseseră confundați cu huliganii din Piață. Admițînd că aceștia ar fi fost huligani, e legal ca ei să fie trîntiți pe asfalt și bătuți?

Aceste episoade incredibile pot explica într-un fel războiul declanșat de Gabriela Firea împotriva lui Liviu Dragnea și Carmen Dan în chestiunea violențelor din Operațiunea Evacuarea.

Lunea trecută, la emisiunea România 9, Gabriela Firea, răspunzînd unei întrebări puse de mine, a explicat de ce a cerut demisia lui Carmen Dan.

Gabriela Firea a susținut că ordinul de evacuare a Pieței a fost legal. Lucrurile se schimbă cînd vine vorba de felul în care s-a desfășurat evacuarea. Cele spuse de mine mai sus, ca și alte lucruri semnalate în scris confirmă că n-a fost vorba de o Evacuare a Pieței, ci de o reprimarea sălbatică a protestatarilor. Gabriela Firea a acuzat-o în emisiune pe Carmen Dan că a coordonat evacuarea Pieței de la Ministerul de Interne prin șefii Jandarmilor din Piață.

Coordonată de Carmen Dan, Evacuarea s-a transformat într-o lecție dată de PSD protestatarilor?

Despre Tulburările din 10 august 2018 am scris aproape 10 comentarii. Toate stînd sub semnul enigmelor conținute de aceste tulburări.

Despre acțiunile jandarmilor n-am ostenit să-mi exprim uimirea față de transformarea unei operațiuni profesioniste de evacuare a unui miting într-o serie de acte de răzbunare:

„Așa cum am mai scris, nu-mi voi explica niciodată cum forțe antrenate să acționeze fără excese, mergînd mai mult pe neutralizarea profesionistă a violenților decît pe reprimarea de-a valma, precum cele prezente în Piață, au putut să acționeze ca un tăvălug fără minte.

Pe lîngă multe alte ipoteze despre Tulburări, circulă și cea potrivit căreia mitingul din 10 august 2018 a fost manipulat de Liviu Dragnea prin intermediul structurilor din Ministerul de Interne astfel încît prin intervenția brutală a Jandarmeriei din final să fie o lecție administrată protestatarilor din Piața Victoriei. Să țină minte și să nu mai coboare în stradă de acum încolo.

Eu am avut alte ipoteze.

Cum a fost cea cu Învrăjbirea ca în Homeland.

Nu pot să nu iau însă în calcul și ipoteza asta. Că Tulburările au fost regizate de Liviu Dragnea pentru a justifica brutalitățile jandarmeriei din final. Sîmbătă seara, intervenind la postul România tv, Gabriela Firea a declarat că în PSD se hotărîse anterior lui 10 august 2018 ca intervenția jandarmeriei să fie nițel exagerată, un soi de lecție, urmînd ca abuzurile să fie puse pe seama prefectului Capitalei.

Dan Andronic a dezvăluit sîmbătă dimineața, în Evenimentul zilei, că Gabriela Firea a ținut să nu fie în țară pe 10 august 2018. Am întrebat în emisiunea de la România TV ce știa Gabriela Firea că se pregătea împotriva manifestanților de a plecat din țară ca să nu se pună pe seama ei abuzurile. Viorica Dăncilă a plecat și ea în concediu, deși datele lăsau să se înțeleagă un miting cu probleme. Ce știa Viorica Dăncilă că se va întîmpla pe 10 august 2018 de a ținut să plece din țară? Ceea ce știa și Gabriela Firea? Că jandarmii sub îndrumarea lui Carmen Dan îi vor stîlci în bătăi pe demonstranți? Că violențele au fost aranjate de Liviu Dragnea prin intermediul structurilor de la Interne? Să fie asta una dintre explicațiile pentru care Ministerul de Interne întîrzie desecretizarea documentelor cerute de Parchet?

Să fie războiul dus de Gabriela Firea începutul unor dezvăluiri de senzație despre implicarea cuplului Liviu Dragnea – Carmen Dan în Tulburările din 10 august 2018?