Finul lui Boc, Alin Tișe, preşedintele Consiliului Judeşean Cluj, acuzat că a plătit angajaţilor sporuri ilegale
- Mihai Şoica
- 24 februarie 2011, 20:48
Consiliul Județean Cluj, instituție condusă de Alin Tișe, finul lui Emil Boc, a fost somat de Curtea de Curtea de Conturi Cluj să returneze 1.77 milioane lei, bani care au fost plătiți în plus angajaților sub forma unor sporuri salariale, considerate ilegale.
Deși Guvernul a interzis plata unor sporuri și prime de vacanță, Consiliul Județean Cluj le-a plătit angajaților prime de vacanță sau sporuri de ținută decentă sau alimentație de protecție.
Inspectorii Curții de Conturi au luat la puricat în ultimele luni toate instituțiile de stat din județul Cluj constantând mai multe nerguli grave cu privire la acordarea unor sporuri sau la plata ilegală, în mod retroactiv a unor drepturi salariale.
La Consiliul Județean, inspectorii Curții de Conturi Cluj au descoperit două mari nereguli. Prima, acodarea sumei de 1.77 milioane de lei ca și prime de vacanță și diferite sporuri iar a două, plata sumei de 500.000 de lei, către angajați, aferent sporului de dizpotiv, anulat de către Guvern. “Au fost acordate personalului propriu al CJ Cluj, indemnizații, sporuri și alte drepturi în sumă de 1.77 milioane lei, care exced cadrului legal”, se arată în raportul Curții de Conturi Cluj.
Sporuri ilegale de jumătate de milion de euro
Printre sporurile acordate ilegale și care sunt enumerate în raportul Curții de Conturi Cluj, se regăsește sporul de loialitate și fidelitate față de instituție. Un alt spor a fost cel de ținută decentă pentru care s-a achitat un total de 225.083 lei sau cel pentru alimentație de protecție, masă caldă, în sumă de 394.800 de lei. În raport se mai arată că au mai fost acordate prime de vacanță pentru personalul angajat în sumă de 19.314 lei, ajutor de sărbători, celebrele prime de vacanță pentru Crăciun și Paște, în sumă de 119.800 lei sau prima pentru refacerea capacității de muncă - 162.863 lei. Inspectorii Curții de Conturi Cluj au dispus ca toate aceste sume de bani plătite ilegal care sunt în total de 2.27 milioane de lei să fie recuperate de către Consiliului Județean Cluj de la proprii angajați, până la data de 9 mai 2011. Consiliul Județean Cluj a atacat în instanța raportul Curții de Conturi și a cerut anularea acestuia.
La UMF Cluj, banii reținuți s-au dat înapoi după două luni
O altă instituție unde s-au descoperit nereguli a fost Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj. Raportul Curții de Conturi arată că universitatera nu a redus salariile cu 15.5 la sută pentru lunile noiembrie și decembrie 2009, așa după cum au făcut-o toate instituțiile bugetare. Conducerea UMF Cluj a recurs la un mic artificiu pentru cei care erau plătiți cu plata cu ora. După ce a reținut pentru lunile noiembrie și decembrie procentul de 15.5 la sută, conducerea UMF a luat decizia să restituie banii către angajați în luna ianuarie 2010.
“Suma reținută din plata cu ora aferentă lunilor noiembrie și decembrie 2009, să se achite în luna ianuarie 2010”, se arată într-o decizie a Biroului Senatului UMF care a stat la baza raportului Curții de Conturi Cluj care a stabilit că bugetul de stat a fost fraudat cu 1.08 milioane lei.