Finlanda nu umblă cu jumătăți de măsură. Măsuri stricte pentru protecția sanitară

Finlanda nu umblă cu jumătăți de măsură. Măsuri stricte pentru protecția sanitară

Finlanda încearcă să evite o nouă închidere a activității economice și să protejeze populația, folosind cu maximă eficiență instrumentele pe care le avem cu toții la îndemână, informează Rador.

,,La frontiera finlandeză, vameșul îmi cere să-i dovedesc că prezența mea în ţară este justificată. Şi la urcarea în avion mi s-a cerut același lucru. Cu câteva zile înainte de a călători, am scris la Ministerul de Externe şi la vamă pentru a mă asigura că voi fi  lăsată să intru în Finlanda. Mi s-a răspuns că decizia este luată atât de vameși, cât şi de compania aeriană, în funcție de fiecare situație și că nu se eliberează dinainte autorizații de intrare în ţară. Riscul de a nu putea urca în avion sau de a fi reurcată în avion și trimisă acasă este real, după cum au constatat suedezii care au vrut să treacă graniţa'', spune o turistă.

Până în primăvară, vasele de croazieră propuneau trasee cotidiene în capitala Suediei sau a Finlandei pentru prețuri derizorii, de chiar 100 de lei. Acum, traficul maritim între cele două capitale a fost oprit cel puțin până în septembrie. Cauza? Restricţiile impuse de Finlanda, pentru a păstra o situație sanitară considerată stabilă de către oficialităţi, care atrag mereu atenția că ea se poate înrăutăți oricând.

La fiecare două săptămâni, finlandezii revăd lista țărilor pe care le autorizează pentru turism fără obligația carantinei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vineri  au anunțat că blochează din nou accesul din Austria, Elveţia și Slovenia, ţări unde situația sanitară se deteriorează. Măsurile oficiale prevăd că au voie să intre în Finlanda cei care au naționalitatea sau domiciliu stabil, vin la muncă, au proprietăți sau au prevăzute tranzacţii financiare importante.

,,La frontieră ni se înmânează măsurile sanitare de urmărit: carantină două săptămâni, folosirea autoturismului personal pentru deplasari, evitarea oricărei apropieri fizice de o altă persoană, testarea în caz de simptome și folosirea măştii. Cu toate acestea, pe stradă nu se văd decât câteva măști, iar turiștii, puțini, câţi sunt, nu respectă nici ei carantina'', mai spune sursa citată.

 

Aşa e, sistemul nu e infailibil, după cum atrage atenţia Institutul Finlandez pentru Sănătate, citat de presă, într-un articol care numără cele cinci motive care pot înrăutăți situația. Primul dintre ele este nerespectarea carantinei, care este pe bază de conștiință individuală și nu supravegheată de autorități.

Un alt motiv este vacanța în afara granițelor, în zonele unde probabilitatea de a lua şi transmite virusul creşte. Acesta poate fi adus şi de către lucrătorii transfrontalieri, de cei care vin cu propriul vas de croazieră sau dintr-o ţară interzisă, prin una acceptată.

Presa atrage atenţia că măsurile preventive nu mai sunt respectate nici de către unele familii care își vizitează rudele în căminele de vârstnici. O dată ce virusul intră în aceste case de vârstnici, viața tuturor este în joc, reamintesc oficialii, care îndeamnă la vigilență.