Finlanda își ia măsuri de protecție la granița cu Rusia. Oficialii de la Helsinki vor să contruiască garduri contra migranților

Finlanda își ia măsuri de protecție la granița cu Rusia. Oficialii de la Helsinki vor să contruiască garduri contra migranților Sursa foto: Maps.com

Finlanda intenționează să ridice un gard la granița cu Federația Rusă, după modelul celui ridicat de Polonia la frontiera cu Belarus. Printr-o astfel de măsură, oficialii de la Helsinki cred că țara lor ar fi mai bine protejată de amenințările Moscova. Finlanda are frontieră cu Rusia pe o distanţă de aproape 1.300 de kilometri. Principala temere este ca Rusia să nu dirijeze spre aceste frontiere valuri de migranți ilegali, aduși din Orientul Mijlociu, așa cum s-a întâmplat anul trecut la frontiera dintre Belarus și Polonia.

Premierul finlandez, Sanna Marin, a susținut propunerile Serviciului de Frontieră al republicii care intenționează să ridice garduri pe mai multe tronsoane ale frontierei cu Federația Rusă. Potrivit spuselor sale, o astfel de decizie va fi luată în condițiile în care va exista un consens parlamentar.

„Cred că mai este nevoie de un consens parlamentar în această problemă - de exemplu, între partidele parlamentare. Există însă premise pentru adoptarea unei astfel de decizii”, a declarat premierul Finlandei, citat de postul Yle TV.

În acest context, Sanna Marin a subliniat că nu este vorba despre un proces rapid și că ridicarea gardurilor se va face în câțiva ani. Ea a precizat că este nevoie de o astfel de măsură pentru a proteja Finlanda de amenințările hibride din țara vecină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit afirmaţiilor premierului Finlandei, construcția gardului nu va crește tensiunea în relațiile dintre Finlanda și Rusia.

„Europa este într-o stare de război. Este greu de imaginat o situație și mai tensionată”, a mai precizat Sanna Marin.

Sanna Marin

Finlanda vrea un gard care să reziste 50 de ani

Serviciul de Frontieră al Finlandei a anunţat anterior că intenționează să construiască un gard în regiunea de sud-est de la granița cu Rusia. Termenul de finalizare a acestei construcții este de doi până la trei ani. Finlanda se teme că Rusia ar putea facilita un aflux de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa la frontiera Finlandei, în contextul planului acestei ţări de a adera la NATO împreună cu Suedia.

Această soluție propusă de serviciul de frontieră va asigura protecția a aproximativ 10 – 20% din cei 1.300 de kilometri de graniță pe care Finlanda îi împarte cu Federația Rusă. Astfel, lungimea gardului va avea o lungime de 130 până la 260 de kilometri și se presupune că structura construcţiei va putea rezista timp de aproximativ 50 de ani.

„Scopul acestei propuneri este să îmbunătăţim capacitatea operaţională a poliţiei de frontieră în contextul ameninţărilor hibride”, a declarat Anne Ihannus, consilieră în cadrul Ministerului finlandez de Interne, citată de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.

Sursa: Agerpres

Criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus

O astfel de situație, precum cea semnalată de autoritățile finalndeze s-a petrecut în trecut la granița dintre Polonia și Belarus, în umră cu un an. Toamna trecută, Belarus a adus un număr foarte mare de migranți din Orientul Mijlociu la granița cu Polonia, intenționând să-i trimită către țările din Europa Occidentală. Situația a devenit foarte tensionată în scurtă vreme și doar atittudinea intransigentă a oficialilor de la Varșovia a făcut ca Uniunea Europeană să nu fie inundată de un val de migranți ilegali.

Occidentul a acuzat Belarusul că a creat artificial criza și că a facilitat afluxul de imigranți, care proveneau în special din Orientul Mijlociu. Autoritățile de la Minsk aduceau convoaiele cu migranți la granița cu Polonia, încercând să forțeze trecerea lor în UE.

Aceștia au fost forțați să se adăpostească, timp de mai multe săptămâni, în tabere improvizate, în păduri, suferind de frig și de foame.

În cele din urmă, criza s-a stins, iar migranții au fost întorși în țările lor natale.