Fostul prim-ministru conservator Alexander Stubb și fostul ministru de externe Pekka Haavisto sunt cei doi candidați care vor intra în turul doi al alegerilor prezidențiale din Finlanda, care vor avea loc pe 11 februarie.
Zilele dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin vor fi intense în Finlanda
Ambii candidați din al doilea tur sunt figuri cunoscute la Bruxelles. Stubb a fost europarlamentar înainte de a deveni ministru de externe și apoi prim-ministru. În timp ce Haavisto a avut un rol semnificativ, alături de Niinistö, în pregătirea aderării Finlandei la NATO anul trecut.
Analiștii au afirmat că zilele dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin vor fi intense pentru cei doi candidați, în încercarea lor de a câștiga sprijinul alegătorilor de dreapta care l-au susținut pe Halla-aho sau pe candidatul centrist Olli Rehn, care a obținut 15,3% în primul tur.
Stubb este recunoscut ca un expert în afaceri internaționale și un jucător politic încrezător care se simte confortabil în lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, el a fost uneori criticat pentru tonul său aspru: odată a fost nevoit să-și ceară scuze după ce a fost acuzat că a folosit un limbaj neadecvat la o întâlnire a Consiliului Nordic, un organism de cooperare regională.
Haavisto are, de asemenea, o vastă experiență în politică externă. Este adesea mai puțin carismatic în dezbateri decât Stubb, dar este văzut ca un politician eficient și discret.
Ambii candidați reprezintă principalele partide politice din Finlanda. Stubb, ca un veteran al legislației din partea Partidului Coaliției Naționale de centru-dreapta. Iar Haavisto din partea Partidului Verde de centru-stânga.
Tensiunile din relația cu Rusia, o altă prioritate
Fiind neutră în perioada Războiului Rece, Finlanda a devenit anul trecut cel de-al 31-lea membru al NATO. Acest lucru a stârnit marea nemulțumire a Rusiei, cu care împarte o graniță de 1.340 de kilometri.
„Experienţa în politică externă era probabil ceea ce au urmărit oamenii când s-au uitat la cei doi candidaţi care vor merge în runda următoare", a estimat pentru AFP Hanna Ojanen, directoarea de cercetare politică la Universitatea din Tampere. "Sunt doi politicieni foarte experimentaţi şi realişti, care ştiu despre ce vorbesc", a adăugat ea.
Relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au deteriorat semnificativ începând cu februarie 2022, după începerea ofensivei ruse în Ucraina. După ce vecinul său a aderat la NATO în aprilie 2023, Moscova a promis "contramăsuri". Finlanda s-a confruntat în special cu un aflux de migranți la granița sa de est.
„Diferenţele ţin de nuanţă” în ceea ce priveşte politica externă, este de acord Tuomas Forsberg, profesor de politică externă la Universitatea din Tampere.
„Va fi mai mult despre alegerea unei personalităţi luând în considerare credibilitatea, fiabilitatea. Și calităţile sale percepute în calitate de lider al politicii externe”, a adăugat el.
Viziunea lor asupra funcției este similară, dar personalitatea lor diferă, a subliniat Forsberg. „Alex (Stubb) este mai degrabă un reprezentant al dreptei şi Haavisto al stângii. Chiar dacă Haavisto a încercat să sublinieze că nu are nimic roşu, că a luat calea de mijloc ca Verde”.
Conservatorul Alexander Stubb a fost prim-ministrul Finlandei în perioada 2014 - 2015. În timp ce Pekka Haavisto a ocupat mai multe funcții ministeriale.